Tara Mamedova üçüncü albümü ''Xewna Giran''ı çıkardı

Kürt sanatçı Tara Mamedova “Xewna Giran” (Ağır Rüya) isimli yeni albümüyle müzikseverlerle buluştu.

Tara Mamedova üçüncü albümü ''Xewna Giran''ı çıkardı

Tara Mamedova’nın birçok eserin yer aldığı albümünün ilk şarkısı Xewna Giran” (Ağır Rüya) tüm dijital platformlarda yerini aldı.

Rûdaw’a yeni albümü ile ilgili konuşan sanatçı Mamedova, “Şarkının içeriği benim hayatım, her kadının, her insanın bugün ve geçmişte yaşanan ağır şeylere karşı gönlümüzün yaralanmasına karşı yapılan bir mücadeledir. Kızım ağır bir hastalığa yakalandığında ve büyük bir mücadele içinde olduğum zaman yazmıştım. Şarkının teması ordan doğdu. Bir annenin çocuğu için verdiği emsalsiz mücadeleyi anlatıyor” dedi.

Şarkılarının kliplerine verdiği öneme ilişkin Mamedova, Kürt sanatçıların dünya standartlarında yer almanın önemli olduğunu söyledi.

“Sanatımızla dünya standartlarında yer almak için özellikle sanat ve müzik alanında dünyada yaşananları izlemeliyiz” diyen Mamedova, “İşimizi çok zor şartlar altında yapıyoruz. Hiçbir destek almadan şahsi gücümüzle yapmak için çabalıyoruz. Bunun için çok ince düşünüyorum” diye konuştu.

Ekip arkadaşlarına teşekkür eden Mamedova, sözlerine şunları ekledi:

“3 arkadaş birlikte Kürt sanatının estetiğini halka göstermek için çalıştık. Pandeminin başlamasıyla projeme başladım. 8 şarkı var ve belli dönemlerde yayınlayacağız. Koronadan dolayı evde kaldığım için çalışmalarıma daha fazla zaman harcayabildim. Kışın repertuar üzerinde çalıştık, ve 4 şarkının da arenjörlüğü tamamlandı. Yaza doğru da kliplerimizi çekmeye başladık. Zorlu zamanlar geçirdik, konserlerimizi veremedik. Bu zamanı boş geçirmemek için çabaladım. İşim kızım ve projemdi.”

Mamedova, Türkiye, Fransa, Rusya ve Kırgızistan arasındaki yaşamının sanatına etkisine ilişkin, “Olumlu bir etkisi oldu. 4 ülkede farklı farklı şeyler öğrendim. Sesimi, sanata bakışımı ve müziğimi etkiledi. Benim için büyük bir avantaj oldu ve kendimi şanslı görüyorum. Özellkle Rusya ve Fransa gibi olmak üzere farklı kültürler tanıdım. İstanbul’da da integral müzik üzerine çalışma yapma fırsatı buldum. Ortadoğu’ya gelip Kürdistan’a yakın olmak için İstanbul’a yerleştim. Yıllardır kurduğum hayali gerçekleştirdim” ifadelerini kullandı.

Xewna Giran albümü

Albümdeki tüm şarkıların dinleyici ile buluşması yaklaşık 6 aylık bir zamanda gerçekleşecek. Şarkılar Single ve Maxi Single olarak, dijital platformlarda, fiziki olarak da stantlarda yerini alacak.

Prodüktörlüğünü ve aranjörlüğünü Serkan Duran’ın yaptığı albümde, Ud,Buzuki, Cümbüş, Keman, Udu-drum, perküsyon, Aksutik ve Elektro Piyanolar ve dijital seslerin tamamı Serkan Duran tarafından icra edildi.

Bas gitarda Onur Gügül, elektro ve akustik gitarda ise Cansun Küçüktürk yer aldı. Jiyan şarkısının vokal kaydı Harun Elki stüdyosunda, diğer eserlerin tamamı BABAJİM stüdyolarında yapıldı. Mix ve Mastering ise sihirli dokunuşlarıyla Erman Aydöner’e ait.

Xewna Giran” (Ağır Rüya) isimli eserin klip yönetmenliğini, belgeselleri ile de tanınan Yönetmen Kıvılcım Akay çekti. Senaryosunun kendisine ait olduğu Kıvılcım Akay, çektiği klip için; bizlere dayatılan sınırlara ve üzerimize çöken kabuslara karşı mücadele edişimizin estetik bir performansı, dedi. Klip’ in görüntü yönetmenliğini fotoğraf sanatçısı ve reklam yönetmeni Aslı Çelikel, editörlüğünü ise Danyal Temiztürk üstlendi. Renk düzenlemesi Emrah Tekin tarafından gerçekleştirildi. Klibin kastında yer alanlar arasında Mamedova’nın eşi Selman Akkuş da var.

Dört dile çevrilen tüm şarkıların, Türkçe çevirisini şair Bejan Matur, Fransızca çevirisini Delli Avdali, İngilizcesini Rumet Serhat, son olarak Rusçasını ise sanatçının manevi annem dediği gazeteci/yazar Aza Avdali yaptı.

Tara Mamedova kimdir?

Kürt müziğinin genç seslerinden Tara Mamedova, 1983 yılında Kırgızistan’da doğdu. 8 yaşına kadar doğduğu şehirde yaşayan sanatçı, Sovyetler Birliği’nin yıkılması sonrası ailesi ile birlikte Rusya’nın Saratova şehrine göç etti. 1999 yılına kadar Saratova’da yaşayan sanatçı, müzik dans, tiyatro eğitimi almak için Moskova ve Yaroslavl’da yaşadı.

Aslen Ağrı-Doğubayazıtlı Kürt bir ailenin çocuğu olan Tara Mamedova, öğretmen olan annesi Gurchak Abdulayevnadir’in teşvik ve yönlendirmesi ile sanata yöneldi. Sanata değer veren annesi aynı zamanda Mamedova’ya Rusça şarkılar söyledi. Çocukluğu süresince annesini hayranlıkla dinleyen sanatçı, yine annesinin yönlendirmeleri ile pek çok sanatsal eğitim aldı. Henüz müzik kariyerinin başlamadığı o yıllarda, yolunu çizmek için Fransa ya doğru yol alır. 2008 yılında Paris’te bir konservatuvarda eğitim aldı. Eğitimine devam ederken, Paris sokaklarında Caz müziği yapan gruplarla tanışır. Çocukluğunda kulağında tınlayan Rus Ramans müziğini ana dili olan Kürtçe ile birleştirir. 10 yıl boyunca Fransa’da devam eden serüveninde yaptığı deneysel Caz müziği ile kendini bulur. Artık ne yapmak istediğini bilerek köklerini aramak için gittiği Türkiye’de müzik yolculuğuna devam eder. 2015 yılında ilk albümü “Ax”ı çıkaran sanatçı, ikinci çalışmasında canlı stüdyo kayıtlarını kullandı. Mamedova, bu kayıtlarla dijital platformlar üzerinden sürdürdüğü çalışmalarına başlamış oldu. Üçüncü çalışması Live Performans ile de repertuvarına Zazaca eserler aldı.

Mamedova, İstanbul, Diyarbakır, Van ve daha pek ilde yüzlerce konserler verdi. Çok kültürlü bir yaşam içinde büyüyen sanatçı, müzik çalışmalarına da bu birikimle devam etti. Bugün dünya müziği yapma yolunda ilerleyen Tara Mamedova, sahnede sadece ana dilinde değil aynı zamanda Rusça, Fransızca ve Türkçe şarkılar söylemeye devam ediyor.

Şu anda Türkiye’de yaşayan sanatçı müzik yaşamını da İstanbul’da sürdürüyor. Evli olan sanatçı Tara Mamedova’nın Elenya isminde bir kızı var. / Rudaw