Tatvan Kaymakamlığının Kürtçe oyunu yasaklaması Meclis gündeminde

Yeşil Sol Parti, Tatvan Kaymakamlığı’nın Kürtçe tiyatroyu yasaklamasını Meclis gündemine taşıdı.

Tatvan Kaymakamlığının Kürtçe oyunu yasaklaması Meclis gündeminde

Organizasyonluğunu Serhed Kültür ve Sanat Derneği’nin yaptığı  Tatvan Belediyesi Kültür Merkezi’nde oynanması planlanan ŞanoWan’ın “Haylo Dîsa Tevlihev bû”  oyunu Tatvan Kaymakamlığı tarafından iptal edildi.

Serhed Kültür ve Sanat Derneğinden yasaklanmaya ilişkin yapılan açıklamada “Bu yasak Kürt halkına getirilmiş bir yasaktır.  Karşılaştığımız bu ve bu benzeri yasaklar, tarafımızca yok hükmündedir. Bu yasak ve sansürler karşısında hangi koşulda olursa olsun kültür ve dilimizi temsil etmeyi, sanatımızı icra etmeyi sürdüreceğiz” ifadelerine yer verildi.

Yeşil Sol Parti Bitlis Milletvekili Hüseyin Olan, Tatvan Kaymakamlığının Kürtçe tiyatronun yasaklanmasını ilişkin Meclis’te İçişleri Bakanlığına yazılı bir şekilde cevaplanması için soru önergesi sundu.

Olan soru önergesinde İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya şu soruları yöneltti:

“1. Adalet ve Kalkınma Partili Tatvan Belediyesinin Kültür Merkezi'nde 19.06.2023 tarihinde oynanması planlanan ŞanoWan'ın "Haylo Dîsa Tevhîhev Bû” oyunu Tatvan Kaymakamlığı tarafından neden yasaklanmıştır? 2. ŞanoWan'ın "Haylo Dîsa Tevhîhev Bû" oyununun yasaklanmasının sebebi Kürtçe olmasından dolayı mıdır? 3. Bakanlığınızın elinde yasaklı oyunların listesi var mıdır?Varsa Türkiye'de hangi tiyatro oyunları neden yasaklıdır?”

Öte yandan Yeşil Sol Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, Tatvan Kaymakamlığı’nın Kürtçe tiyatroyu yasaklamasını Meclis’te değerlendirdi.

Meclis’te konuya ilişkin söz alan Yeşil Sol Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş Serhed Kültür ve Sanat Derneği’nin organizasyonluğunda, Tatvan Belediyesi Kültür Merkezi’nde oynanması planlanan ŞanoWan’ın “Haylo Dîsa Tevlihev bû”  oyunu Tatvan Kaymakamlığı tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeden iptal edildiğini belirterek derneğin yaptığı açıklamaya değindi.

Beştaş, “Evet yasaklamalar maalesef yeni dönemde de hız kesmeden devam ediyor. Kürt diline ve kültürüne yönelik yasakları asla kabul etmedik. Dilimizi de kullanmaktan vaz geçmeyeceğiz. dilimizle de sanat yapmaya da devam edeceğiz” dedi.