Yunanistan’ın milli kütüphanesinde binlerce Kürtçe kitap yer alacak

Atina şehir merkezinde bulunan ve 1 milyonu aşkın kitabın yer aldığı Yunanistan Milli Kütüphanesi’nde Kürt yazarların eserlerinin de yer alacağı bildirildi.

Yunanistan’ın milli kütüphanesinde binlerce Kürtçe kitap yer alacak

Kürdistan Bölgesi Kültür ve Gençlik Bakanlığı, Yunanistan’ın bu hafta Kürtçe eserler hakkında bir karar aldığını açıkladı.

Bakanlık, söz konusu karar doğrultusunda Kürt yazarların eserlerinin Yunanistan Milli Kütüphanesi’nde yer alacağını ve Kürtçe kitaplar için özel bir bölüm açılacağını duyurdu.

K24’e konuşan Bakanlık Sözcüsü Namık Hawrami, kütüphanede bin basılı kitabın yanı sıra dijital kitapların da yer alacağını söyledi.

Hawrami, kütüphanede daha çok edebiyat, tarih ve coğrafya kitaplarının yer alacağını, ancak yazarların eserlerini seçmekte özgür olduğunu ifade etti.

Bakanlık Sözcüsü Namık Hawrami, “Bu vesileyle Yunan okuruna kültürümüzü ve tarihimizi tanıtabileceğiz. Aynı zamanda klasik Yunan edebiyatındaki seçkileri de Kürtçeye çevirmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.

YUNANİSTAN MİLLİ KÜTÜPHANESİ

Yunanistan Milli Kütüphanesi, Atina şehir merkezinde bulunuyor.

Kurucusu Yunanistan’ın ilk devlet başkanı Ioannis Kapodistrias’dır. Neoklasik kütüphane binası, Atina Akademisi ve Atina Üniversitesi binalarının da mimarı olan Danimarkalı Theophil Freiherr von Hansen’ın eseridir.

1824’te ortaya atılan bir milli kütüphane kurma fikri, 1829’da Yunanistan’ın Osmanlı Devleti’nden bağımsızlığını kazanmasından sonra gerçekleştirildi. Okul, müze, matbaa gibi başka kültürel kurumlarla birlikte kütüphane de tasarlandı; hepsi Aegina Adası’nda o zaman kadar yetimhane olarak kullanılan bir binada hizmete girdi.

Kütüphane, yeni başkent Atina’ya 1834 yılında taşındı. Önce eski bir hamamda, sonra da eski bir kilisedeydi. Hızla genişleyen koleksiyonu 1842’de Atina Üniversitesi kütüphanesi ile birleştirildi ve yeni bir binaya taşındı. 1866’da Yunanistan Milli Kütüphanesi adını aldı. Yeni neo-klasik mermer binanın temeli 1888’de atıldı; 1903’te kütüphane bu binaya taşındı. 

/K24