Kıras fistan düşkünü Gulê'nin 800 elbisesi var

Erbil’de yaşayan Gulê Selim’in 800 takım kırsa fistanı var. Gulê, her birini özenle sakladığını belirterek, Kürt kültürünü yaşatmak istediğini söyledi.

Kıras fistan düşkünü Gulê'nin 800 elbisesi var

Kürt kadınlarının asırlardır giydiği "kıras fistan" olarak bilinen kıyafetler hala bir çok bölgedeki kadınların vazgeçilmezi durumunda.

Erbil’de yaşayan Gulê Selim, yıllardır Kürdistan’ın dört bir yanından farklı renk ve tasarımlara sahip kıras fistanlar topluyor.

Her birini kendi imkanları ile satın aldığını belirten Gulê, “Eşim bana sadece okumam için kitap alıyor. Kıyafetleri ise kendim alıyorum” dedi.

Asırlardır Kürt kadınlarının giydiği bu kıyafetler günümüzde artık sadece beli bölgelerde ve köylerde giyiliyor. Kıras fistanlar artık düğün ve nişan gibi özel günlerde tercih ediliyor.

Gulê Selim, “Amacım Kürt kültürünün önemli bir parçası olan bu kıyafetleri korumak. Hepimiz kültürümüze sadık olmalıyız çünkü kültürümüz giderek yok oluyor” diye konuştu.

Gulê, kolleksiyonunda bulunan Deling, Çefta, Şede, Qazime, Hewrî, Kurtek ve daha bir çok isimle adlandırılan kıras fistan çeşitlerinin bazılarının 80 yıl önce giyildiğini ve bugün artık tercih edilmediğini söyledi.

Kürdistan Bölgesi’nde bugün pazarlarında satılan kumaşlar çoğunlukla Romanya, Bulgaristan, Çin, Hindistan, Arap ülkeleri ve İran'dan ithal ediliyor.

Erbil'de kumaş mağazası bulunan Huner Hawro, bugün artık Kürt kıyafetlerinin modern bir tarza büründüğünü söyledi.

Hewro, "Kürt kıyafetleri eskiden birkaç renkten tercih edilirsi ama artık özellikle bu sene çok renkli olanlar moda. Ayrıca eskiden kıras fistanlara çok daha uzun kumaş harcanırdı, şimdi ise daha az" dedi. /Rudaw