Times: İngiltere iki IŞİD'li kadını daha vatandaşlıktan çıkardı

Times: İngiltere iki IŞİD'li kadını daha vatandaşlıktan çıkardı

İngiliz The Sunday Times gazetesi,  2013 yılında IŞİD militanlarıyla evlenerek Suriye'ye giden ve şu anda çocukları ile Suriye’deki bir mülteci kampında yaşayan iki kız kardeşin İngiliz vatandaşlığından çıkardığını bildirdi.

İngiltere İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, söz konusu iki kadının İngiliz vatandaşlığından çıkarılma kararının delillere dayandığı ve keyfi olarak alınmadığı belirtildi.

Gazetede yer alan habere göre 30 yaşındaki Rima Ikbal ile 28 yaşındaki kız kardeşi Zara, Suriye'de IŞİD'in kontrolü altındaki toprakların geri alınmasının ardından buralarda yaşayanlar için kurulan iki farklı kampta çocuklarıyla birlikte yaşıyor.

Zara'nın 3, Rima'nın 2 çocuğu var. Rima ve Zara'nın ailesi Pakistan asıllı ancak kız kardeşlerin Pakistan vatandaşlığı olup olmadığı bilinmiyor.

Habere göre Rima ve Zara, 2013 yılında Batılı rehinelerin öldürülme anını gösteren videoların çekimleriyle yakından ilişkili olduğu belirtilen IŞİD militanları ile evlenerek Suriye'ye gitti.

Suriye'ye giderken ikinci çocuğuna hamile olan Zara, Suriye’de bir çocuk daha dünyaya getirdi. Rima'nın ise biri İngiltere'de, diğeri Suriye'de doğan iki çocuğu var.

Göç hukuku alanında araştırma yapan Free Movement adlı web sitesinin İçişleri Bakanlığı'ndan elde ettiği verilere göre 2017 yılında 104 kişi İngiliz vatandaşlığından çıkartıldı. 2017 öncesindeki 10 yıl içerisinde İngiliz vatandaşlığından çıkartılanların sayısı 50 olmuştu.

‘IŞİD gelini’ olarak bilinen ve İngiltere’ye geri dönmek amacıyla güçlü bir mücadele yürüten İngiliz Şamima Begüm (19) de İngiliz vatandaşlığından çıkarılmıştı.

Şamima’nın iki haftalık bebeğinin geçtiğimiz hafta Perşembe günü solunum yetersizliği nedeniyle hayatını kaybetmişti. Bunun ardından İngiltere İçişleri Bakanı Sacid Cavid’e eleştiriler yöneltilmişti.

İngiliz hükümet sözcüsü, her çocuk ölümünün trajik ve ailesi için çok üzücü olduğunu söylemişti.