Trump'ın, Azil Davasında Tanık Çağırma Kararı

ABD Senatosu'nda eski Başkan Donald Trump’ın azil duruşmasınd bugün kararın çıkması bekleniyordu ancak son anda davada tanık çağrılması senatörlerin oyuna sunuldu ve 45'e karşı 55 oyla onaylandı.

Trump'ın, Azil Davasında Tanık Çağırma Kararı

ABD Senatosu, eski Başkan Donald Trump’ın azil duruşması için bugün yeniden toplandı. Davada savcı görevini gören Temsilciler Meclisi azil yöneticileri ve Trump’ın avukatları, herhangi bir tanık çağıracakları yönünde şu ana kadar bir plan açıklamamıştı, dolayısıyla iki tarafın bugün son sunumlarını yapması ve daha sonra nihai oylamaya geçilip kararın çıkması bekleniyordu.

Ancak son dakikada yaşanan bir gelişme sürecin seyrini değiştirdi. Geçen ay Temsilciler Meclisi'nde Trump'ın azledilmesi yönünde oy kullanan 10 Cumhuriyetçi üyeden biri olan Herrera Beutler Cuma geç saatlerde yaptığı açıklamada, Trump ile Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçilerin lideri Kevin McCarthy arasındaki bir görüşmenin içeriğine dair ayrıntılar paylaştı.

Buna göre, Trump McCarthy'ye, geçen ay Kongre'yi işgal eden grubun, seçim sonuçlarından Kongre üyelerine göre "daha üzgün" olduğunu söyledi.

Beutler'a göre Trump görüşmede, "Kevin, tahmin ediyorum bu kişiler seçimler hakkında senden daha üzgün" ifadesini kullandı. Beutler, Trump'ın ilk başta saldırıya kendi destekçilerinin karıştığını inkar ettiğini, bu kişilerin sol Antifa hareketinin üyeleri olduğunu öne sürdüğünü söyledi.

Bu haber üzerine Senato'da davada tanık çağrılması oya sunuldu ve 45'e karşı 55 oyla kabul edildi. 5 Cumhuriyetçi Senatör de tanık çağırmaya destek verdi. Bu gelişme, kararın bugün çıkmayabileceği ve sürecin muhtemelen uzayacağı anlamına geliyor.

Bu arada ABD medyasında yer alan haberlere göre, Senato'daki Cumhuriyetçilerin lideri Mitch McConnell Trump'ın aklanması yönünde oy kullanma kararı aldı.

Trump'ın suçlu bulunması için üçte ikilik çoğunluk yani 67 senatörün oyu gerekiyor. Bunun için de en az 17 Cumhuriyetçi senatörün Demokratların tarafında oy kullanması şart.