Yunanistan: Irak'a yönelik yasa dışı operasyonları kınıyoruz

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin'i Atina'da ağırlayan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Irak'a yönelik 'barış misyonu' adı altında yapılan yasa dışı operasyonları kınadığını söyledi. Görüşmede doğrudan herhangi bir ülkeye atıfta bulunmayan Dendias, Irak'ın toprak bütünlüğünü desteklediklerini belirterek 'ülkeler gözdağı vermekten sakınmalı' dedi.

Yunanistan: Irak'a yönelik yasa dışı operasyonları kınıyoruz
Dendias, Ankara'nın Atina'da düzenlenen ve Mısır, Fransa, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi dışişleri bakanlarının katılımıyla yapılan 'Dostluk Forumu'na yönelik eleştirilerine de değindi. "Yunanistan her zaman barış ve refahı destekler" diyen Dendias, düzenlenen forumun 'ülkeleri karşı karşıya getirme' gibi bir misyonu amaçlamadığını söyledi.
 
Dendias, söz konusu forumun 'uluslararası hukuka saygı duyan tüm ülkeler açık' olduğunu da belirtti.
 
Sözcü Aksoy'dan, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias'a tepki
 
Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın 'Dostluk Forumu' sonrası yaptığı açıklamaya ilişkin, "Türkiye'nin insani ve hakkaniyete dayalı politikalarını eleştirmek, darbecilere kucak açarak Libya'nın istikrarsızlığa sürüklenmesine yol açanların, Suriye ve Irak'ı bölebilecek bir terör koridoru oluşturmaya çalışanların ve Azerbaycan topraklarının işgaline yıllardır sessiz kalanların haddi değildir" dedi.
 
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan, Mısır, Fransa, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve GKRY Dışişleri Bakanlarının katılımıyla Atina'da düzenlenen 'Dostluk Forumu' (Philia Forum) hakkında yazılı değerlendirmede bulundu. Türkiye ve Kıbrıs Türklerinin yer almadığı hiçbir forumun etkin ve başarılı bir dostluk mekanizması olamayacağını bildiren Aksoy, "Hiçbir ülkeyi hedef almadığı öne sürülen bu forumun sonunda yapılan basın toplantısında Yunanistan Dışişleri Bakanı tarafından ülkemize yöneltilen mesnetsiz itham ve iftiralar, aslında bu girişimin söylendiği gibi dostluk üzerine değil, Türkiye'ye yönelik husumet üzerine inşa edilmeye çalışılan bir ittifak teşebbüsü olduğunu göstermektedir" ifadelerini kullandı.