Tunus’ta bir ay sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Tunus’ta parlamentonun kapatılması ve milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasının ardından Cumhurbaşkanı Kays Said’den bir adım daha geldi. Said, ülkede bir ay boyunca gece sokağa çıkma yasağı uygulanmasına karar verdi.

Tunus’ta bir ay sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Yasakla ilgili Tunus Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, yasağın bu geceden itibaren 27 Ağustos'a kadar süreceği ve acil sağlık vakaları ve gece işçilerinin yasağın dışında tutulduğu bildirildi.

Açıklamada, halka açık yollarda ve meydanlarda üçten fazla kişinin bir araya gelmesinin de yasaklandığı ifade edildi.

Nahda Hareketi hakkında soruşturma başlatıldı

Öte yandan ülkedeki birinci ve ikinci partisi konumundaki Müslüman Kardeşler bağlantılı Nahda Hareketi ve Tunus'un Kalbi partileri ile bazı devlet kurumları hakkında farklı suçlamalarla soruşturma başlatıldığı.

Tunus İlk Derece Mahkemesi Başsavcısı Muhsin ed-Dali, Tunus resmi ajansı TAP'a siyasi partiler ve bazı devlet kurumları hakkında açılan soruşturmaya ilişkin bilgi verdi.

Dali, Nahda Hareketi, Tunus'un Kalbi partileri ve Tunus Yaşamı Derneği hakkında "seçim kampanyası için dış kaynak temin etmek ve seçim kampanyasını finanse etmek için kaynağı bilinmeyen fonları kabul etmek" suçlamalarıyla soruşturma açıldığını belirtti.

Başsavcı, Hakikat ve Haysiyet Komisyonu hakkında "dolandırıcılık" şüphesiyle, Yolsuzlukla Mücadele Ulusal Heyeti (INLUCC) ile ilgili Şevki et-Tabib başkanlığı döneminde heyete ait fonların kötüye kullanıldığı şüphesiyle soruşturma başlatıldığını ifade etti.

Dali, ayrıca Tunus Hava Yolları Kurumu hakkında da İlyas Menkibi döneminde uçak motorlarının satın alınmasıyla ilgili "yolsuzluk" şüphesiyle soruşturma başlatıldığını belirtti.

Hakikat ve Haysiyet Komisyonu, Tunus'ta 2011 yılında yapılan gösterilerin ardından görevden uzaklaştırılan Zeynelabidin bin Ali rejimi ve öncesinde devlet tarafından mağdur edilenlerin haklarının iadesi, sorumluların cezalandırılması ve "ülkenin tarihiyle barışması" amacıyla 2013'te kurulmuştu.

Ne olmuştu?

Tunus'ta, 25 Temmuz'da hükümet ve muhalefet partilerine yönelik yüzlerce kişinin katılımıyla protestolar gerçekleştirilmiş, çıkan olaylarda başta Nahda Hareketi olmak üzere parti merkezlerine saldırılar düzenlenmişti.

Cumhurbaşkanı Kays Said de Meclisin tüm yetkilerini dondurduğunu, milletvekillerinin dokunulmazlığını askıya aldığını, mevcut Başbakan Hişam el-Meşişi'yi azlettiğini ve kendi atayacağı bir başbakanla yürütmeyi devralacağını duyurmuştu.

Askerler de Tunus Meclis Başkanı ve Nahda Hareketi Lideri Raşid el-Gannuşi ve beraberindeki milletvekillerini Meclise almamıştı.