ABD: Peşmerge’ye desteğimiz, DSG ile de işbirliğimiz devam edecek

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geraldine Gassam Griffith, ABD'nin Irak'taki savaş misyonunun 2021’in sonlarında bitireceğini ancak ülkesinin Irak halkından “vazgeçmediğini” söyledi.

ABD: Peşmerge’ye desteğimiz, DSG ile de işbirliğimiz devam edecek

Geraldine Gassam Griffith, IŞİD ile mücadelede "yeni bir seviyeye" ulaşıldığını ve Irak'ın terör örgütlerine karşı mücadeleyi kontrol altına alması gerektiğini ifade etti.

ABD’nin Irak ve Peşmerge Güçleri’ne eğitim ve lojistik destek sağlamaya devam edeceğini belirten Geraldine Gassam Griffith, Rojava’da da Demokratik Suriye Güçleri’yle de işbirliğine devam edileceğini vurguladı.

Geraldine Gassam Griffith Rûdaw’dan Şaho Emin’in sorularını yanıtladı:

Rudaw: ABD’nin muharip güçleri Irak'tan çekilecek mi, yoksa resmi konumlarını bir eğitim görevine çevirerek mi kalacak?

IŞİD'e karşı mücadelede artık yeni bir aşamaya ulaştık. IŞİD, Irak'taki toprak kontrolünü kaybetti ve yenilgiye uğradı, dolayısıyla şimdi gördüğümüz şey, ABD birliklerinin Irak'taki varlığında bir değişim söz konusudur. Amerika'nın rolü muharip güçten yardım, eğitim ve lojistik desteğe dönüşmüştür. ABD, Irak güvenlik güçleriyle güçlü ilişkilere sahiptir ve söz konusu işbirliği daha da geliştirmek için sabırsızlanıyoruz. Bu sürçte ABD Güçleri, Irak güvenlik güçlerinin mevcut güvenlik sorunlarıyla yüzleşmesine ve Irak'taki uyuyan hücrelerle mücadele kapasitesini artırmaya yardımcı olmaya odaklanıyor.

Amerikan, askerlerini Irak'tan Kürdistan Bölgesi'ne taşımayı planlıyor mu ya da oradan da çekilecekler mi?

ABD, Peşmerge Güçleri’nin yanı sıra Irak güvenlik güçleriyle de işbirliği var ve birlikte çalışıyorlar. Bu aşama geri çekilme aşaması değil aksine Irak güvenlik güçleri ve Peşmerge Güçleri ile işbirliğinin geliştirileceğini ve farklı bölgelerde Iraklı güçleriyle Peşmerge’ye daha fazla yardım edilmesi hedeflendiğini söylemek istiyorum. Irak'ta güvenlik sorunları ve ABD'nin ülkedeki varlığı ‘Stratejik Diyalog’ görüşmeleri kapsamında ele alındı. Kürdistan Bölgesi temsilcilerinin katıldığı söz konusu görüşmeler ABD hükümeti ile Bağdat ve Kürdistan hükümeti arasında devam edecek. Bizim için önemli olan ABD ile Irak ve özellikle Peşmerge Güçleri ile işbirliğimizin devam etmesidir.

Muharip birliklerinizin Irak'tan çekilmesinin ardından, Irak hükümetinin ülkede hedef alınan ABD diplomatik misyonlarını koruyabileceğini düşünüyor musunuz?

Uluslararası Koalisyon Güçleri çerçevesinde 2014'ten bu yana 300 binden fazla Iraklı asker eğitildi ve stratejik diyalog yoluyla Irak hükümetinin Irak'taki sivillerin hayatını koruması görevini yerine getirmeye, Irak'ın egemenliği ve güvenliğini korumaya gerçekten güçlü bir şekilde hazır olduğunu gördük. ABD, Irak'ı desteklemek için uluslararası çabalara ek olarak askeri işbirliğini de sürdürmeye devam edecek, çünkü Irak güçlerinin IŞİD’e karşı bu savaşı devralmasının zamanının geldiğini düşünüyoruz.  İfade ettiğim gibi IŞİD’e karşı mücadelede yeni bir aşamaya geçildi ve bir gelişme söz konusu. Bizim için önemli olan, Irak halkının güvenliğini sağlamak ve IŞİD’i yenilgiye uğratmaktır. IŞİD’e karşı kazanılan bu zaferi korumak için Iraklı güvenlik güçleri ile ve Peşmerge güçlerine destek vermeyi sürdüreceğiz.

Rûdaw: Rojava'daki güçlerinizde bir değişiklik olacak mı ya da mevcut haliyle kalacak mı ?

ABD Kuzey ve Doğu Suriye'de, IŞİD’i yenmek, ülkede istikrar ve güvenliği sağlamak için DSG ve yerel güçlerle işbirliği yapıyor. Buna ek olarak ABD, yerinden edilenlerin evlerine dönmeleri için Irak'taki durumu istikrara kavuşturmak için yerel makamlarla işbirliği yapıyor. ABD'nin Kuzey ve Doğu Suriye'deki odak noktası tamda budur. IŞİD'e karşı kazanılan zaferi korumak ve uyuyan hücrelere karşı mücadele etmek için ABD'nin DSG ile işbirliği devam edecek. Suriyeli mültecilerin geri dönmesi ve ülkede istikrarın sağlanması bizim için çok önemli.

ABD askerlerinin bir kısmı eğitim personeli olarak Irak'ta kalması durumunda güçlerinize yönelik saldırı tehditlerinin devam edeceğini düşünüyor musunuz?

İfade ettiğim gibi; IŞİD Irak topraklarında mağlup edildi ancak uyuyan hücrelerinin olduğu ve güvenlik zafiyetinin olduğu da sır değildir. Bu nedenle biz Irak güvenlik güçlerini desteklemeye devam ediyoruz. Nitekim Iraklı güçlerin karşılaştıkları sorun ve zorluklar karşısında mücadele ettiklerini ve bu konuda yeteneklerinin geliştiğini gördük. ABD Irak halkından vazgeçmiyor, bu yüzden Biden yönetimi lojistik yardım, askeri yardım ve eğitim işbirliğini sürdürme kararı aldı. Şu anda Irak güvenlik güçleri söz konusu zorluklarla mücadelede ön planda ve bizim açımızdan gelecekte Irak güçlerin bu zorluklarla mücadelede görevlerini yerine getirmeye devam etmesi büyük önem taşımaktadır.

(Rudaw)