Tunus'tan Erdoğan'a 'iç işlerine müdahale' tepkisi
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Tunus'ta parlamentonun cumhurbaşkanı tarafından feshedilmesini “darbe” olarak nitelemesi, iki ülke arasında gerginlik yarattı. Tunus Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye Büyükelçisi'ni bakanlığa çağırdığı ve Erdoğan'ın ifadelerinin “kabul edilemez” olduğunu söylediği bildiriliyor.
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, geçen yıl Temmuz ayında ülkede yaşanan protesto gösterilerinin ardından Başbakanı görevden almış, parlamentonun yetkilerini dondurmuş ve milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırmıştı.
Parlamentonun askıya alınması Müslüman Kardeşler geleneğini sürdüren Nahda Hareketi Meclis Grubu, tarafından "anayasal meşruiyete karşı tam bir darbe" olarak nitelendirilmişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da pazartesi günü, parlamentonun askıya alınmasını, “Tunus halkının iradesine bir darbe” olarak yorumlamıştı.
Bunun üzerine Tunus Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Erdoğan'ın ifadelerinin “Tunus'ın içişlerine kabul edilemez bir müdahale” olduğu kaydedildi.
Tunus Dışişleri Bakanı Osman Cerendi, Türkiye'nin Tunus Büyükelçisi Çağlar Fahri Çakıralp'ın, Erdoğan'ın sözlerinin reddedildiğinin bildirilmesi amacıyla Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığını kaydetti.
Cerendi’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Tunus, Türkiye Cumhurbaşkanı'nın açıklamasından duyduğu şaşkınlığı ifade etmektedir. Bu yorumlar kabul edilemez. Tunus dost ülkelerle yakın ilişkiler kurma gayreti içindedir ancak kararlarının bağımsızlığına da bağlıdır ve egemenliğine müdahaleyi reddeder" ifadeleri yer aldı.
Tunus'ta geçen hafta Cumhurbaşkanı Said’in çalışmalarını askıya aldığı Temsilciler Meclisi çevrimiçi oturum düzenlemiş bunun üzerine Said oturumu "darbe girişimi" olarak nitelendirip parlamentoyu feshetmişti.
Ne olmuştu?
Tunus Cumhurbaşkanı Said, 25 Temmuz'da Meclis'in çalışmalarını dondurması ve başbakanı azletmesinden sonra 22 Eylül'de yetkilerini genişleten yeni kararnameler yayımlamıştı.
Yeni kararnamelerle Cumhurbaşkanı'nın yasama ve yürütme yetkisine yönelik olağanüstü düzenlemeler yapılmış ve yasa tekliflerinin Anayasa'ya uygunluğunu denetleyen geçici komisyon feshedilmişti.
Buna göre, Tunus Cumhurbaşkanı'na Bakanlar Kurulu'nun görüşünü aldıktan sonra Cumhurbaşkanlığı kararlarıyla "yasama metinlerini" çıkarma yetkisi verilmişti.
Kararname uyarınca, Bakanlar Kurulu Meclis'e değil Cumhurbaşkanı'na karşı sorumlu oluyor. Cumhurbaşkanı, başbakanı atayacak, kabine üyelerini, hükümetin siyasetini ve kararlarını belirliyor.
Cumhurbaşkanına ayrıca her türlü cumhurbaşkanlığı kararını halk oylamasına sunma yetkisi de verildi.