'Türkiye’nin Libya’ya gönderdiği Suriyeli savaşçı sayısı beş bine yaklaştı'

 'Türkiye’nin Libya’ya gönderdiği Suriyeli savaşçı sayısı beş bine yaklaştı'

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Türkiye’nin şu ana kadar Libya’ya gönderdiği Suriyeli savaşçı sayısının dört bin 750’ye ulaştığını, savaşçılardan yaklaşık 200’ünün ise Avrupa’ya kaçtığını duyurdu. SOHR’a yeni bir grup savaşçının ise birkaç saat içinde Libya’ya gitmek için yola çıkacağını açıkladı. 

Londra merkezli SOHR’un internet sitesinde yayınlanan habere göre, Türkiye’nin devam eden paralı asker gönderme stratejisinin bir parçası olarak Libya için yola çıkacak savaşçılar El Mutasım Tugayı’na mensup. 

Son birkaç saat içinde başta Hamza Tümeni olmak üzere diğer gruplardan yaklaşık kırk savaşçının İtalya’ya kaçtığını öne süren SOHR, son kaçanlarla birlikte sayının 200’e yaklaştığını iddia ediyor. 

SOHR’un güvenli kaynaklardan edindiğini öne sürdüğü bilgilere göre Libya’daki operasyonlarda öldürülen Suriyeli savaşçı sayısı da 117’ye yükseldi. Öldürülen savaşçılar ise El Mutasım Tugayı, Sultan Murat Tümeni, Al Şamal Taburu, Hamza Tümeni ve Süleymanşah Tümeni mensubu savaşçılardan oluşuyor. 

Habere göre savaşçılar Trablus’un güneyindeki Selahaddin bölgesinde, Trablus Havaalanı yakınlarındaki El Ramla cephesinde ve El Hadaba Projesi bölgesinde öldürüldüler. Ölüler ise El Maştal Senatoryumu, Kaddur Senatoryumu ve Gut el Şamal Senatoryumu’na götürüldü. 

SOHR’un elde ettiği bilgilere şu ana kadar toplanan ve Libya’ya gönderilen savaşçı sayısı dört bin 750. Bin 900 savaşçı ise Libya’ya gitmek için Türkiye’de eğitim alıyor. 

Türkiye’nin istediği olan altı bin rakamına ulaşılmasına rağmen Türkiye’nin kontrolü altındaki Afrin’de hala gönüllü olarak Libya’ya gitmek isteyen savaşçılar bulunduğu da belirtiliyor. 

Suriye'de kalmaları, Halep ve İdlib'de Rusya destekli Suriye rejim güçlerinin yürüttüğü askeri operasyonlara karşı durmaları gereken bir zamanda paralı askerlerin Libya'ya gitmek istemesi halk arasında büyük bir kızgınlıkla karşılanıyor.