Türk Bakan Bülent Tüfekçi: Irak da adım atmalı

Türk Bakan Bülent Tüfekçi: Irak da adım atmalı

Türkiye Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfekçi, “Irak'ın da adım atması gerekiyor. Biz özellikle sınır ticaretini geliştirecek bir proje üzerinde de çalışıyoruz. Bunu yakında kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonun (TÜRKONFED) düzenlediği, Girişim ve İş Dünyası Konseyi 39'uncu toplantısı için Diyarbakır'a gelen Bülent Tüfekçi, gümrük kapılarının yenilenmesi ve Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne yansımasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Rûdaw’ın haberine göre Bülent Tüfekçi, “İş dünyasındaki arkadaşların burada bulunması özellikle Diyarbakır ve Güneydoğu Anadolu bölgemizde yatırım fırsatlarını görmeleri önemlidir diye düşünüyorum” dedi.

Bölgenin yatırımcıların ilgisini çekmeye başladığını belirten Tüfekçi, “Özellikle hükümetimizin ilan ettiği cazibe merkezlerinin sunmuş olduğu fırsatlardan Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki insanların faydalanması gerekir. Bu toplantının özellikle terör örgütlerine yönelik yapılan başarılı operasyonlardan sonra, bölgemizdeki güvenli iller arasına görmeleri nedeniyle bölge ilgi alanı haline geldi” ifadelerini kullandı.

Bülent Tüfekçi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Burada yatırım yapmaları, istihdam sağlamaları, üretim yapmaları hem Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki illerimiz için ama aynı zamanda sınır illerimiz için de önemli bir gösterge. Çünkü buralar üretim üstü olursa bunun kümellenmesi ile beraber Kuzey Irak buradan faydalanacak.”

Kürdistan Bölgesi'ne nasıl yansımasına ilişkin ise Bülent Tüfekçi, şunları dile getirdi:

“Burada kurulan endüstri bölgelerine oradan kümelenme vasıtasıyla, yan sanayi olarak katkı sağlayacak. Daha ucuza tüketme anlamında avantajı olacak. Ulaşımın yakınlığından, lojistiğin yakınlığından dolayı burada üretilen ham maddeler, yarı mamüller orada mamüle dönüşerek, daha farklı piyasalara gitme imkanı doğuracak. Böylelikle bölge topyekün bir kalkınma hamlesi içerisine girecek.”

“Gümrük kapılarına yenileri eklenecek mi?” sorusuna Tüfekçi, şöyle cevap verdi:

“Üzümlü kapımızı aktif hale getirmek istiyoruz. Tabi bu noktada biz Türkiye olarak tek başımıza üzerimize düşeni yapmak yetmiyor, Irak'ın da aynı zamanda adım atması gerekiyor. Biz özellikle sınır ticaretini geliştirecek bir proje üzerinde de çalışıyoruz. Bunu yakında kamuoyuyla da paylaşacağız.”