Türkiye, Rusya ile anlaştı: Afrin’e girmeğe hazırlanıyor

Türkiye, Rusya ile anlaştı: Afrin’e girmeğe hazırlanıyor

KRD News Haber Merkezi

Milliyet Gazetesi'nde yer alan haberde, Rusya ile anlaşan Türk Ordusunun son hazırlıklarını tamamlayarak YPG’nin denetimindeki Afrin Kantonu’na girmeyi planladığı ileri sürüldü.

Rakka Operasyonunun başlamasıyla birlikte Türkiye ve Türkiye destekli cihatçı grupların Afrin Kantonundaki çok sayıda noktaya yönelik silah kullanması, gerilimi tırmandırdı. ABD’nin Rakka Operasyonunun başarısını gölgelemesinden çekindiği bu saldırılar sonrasında Türk tarafına yaptığı uyarılar ve itidalli açıklamalar ise şu ana dek Türk tarafında karşılığını bulmadı.

Afrin Kantonuna yönelik düzenlenecek bir askeri operasyonun hazırlığını yaklaşık 10 gündür devam ettiren Türk Hükümeti, bir yandan ordusu ile birlikte cihatçı Özgür Suriye Ordusunu desteklerken; öte taraftan da Rusya ile Farin üzerinde görüşmeler yapmaya devam ediyor.

Kapalı kapılar ardında halen sürdürülmekte olan türkiye-Rusya görüşmelerine dair herhangi bir açıklama yapılmazken, Türkiye’nin askeri olarak Afrin bölgesindeki YPG’ye yönelik başlatmayı planladığı operasyonun 1 hafta içinde gerçekleştirilebileceği kaydedildi.

Ankara ile Moskova arasında telefon trafiği

Son 12 günde 9 defa Moskova ile görüştüğü ileri sürülen Ankara'nın saldırı öncesi Rusya’nın bölgeden askerlerini çekmesi konusunda önemli bir mesafe katedildiği öğrenildi. Saldırı süresince Ankara-Moskova hattında, sahada muhtemel risklerin önüne geçmek üzere devamlı iletişim hâlinde olacağı ileri sürülürken, Rusya'nın Afrin'deki gözlem üssünü boşalttığı yönündeki haberler de bu görüşmelerin bir sonucu olarak değerlendirildi.

Türk ordusuna yakın kaynakların aktardığı bilgilere göre 1 hafta içinde gerçekleştirilmesi düşünülen Afrin operasyonunun yaklaşık 70 gün sürmesinin planlandığı bilgisi verildi.

Afrin saldırısının gerekçesi PKK kadroları

Ankara'nın olası Afrin saldırısına gerekçe olarak PKK'nin Rakka operasyonu kapsamında Rojava'ya gönderdiği güçler ileri sürülüyor. Milliyet'te yer alan iddiaya göre Kandil’den gelen 1381 PKK gerillası Rakka operasyonu için kentin kuşatmasına katılırken, Afrin’de ise PKK’nin Kandil kadrolarından 103 gerillanın yer aldığı dile getiriliyor.

YPG: Türk Birlikleri, Güçlerimizin Hedefi Olacak

Türkiye ve Türkiye destekli cihatçı grupların bu hamlelerine karşın YPG’liler de bölgeye askeri güç sevkiyatında bulunuyor. Afrin bölgesine yönelik bir saldırının daha önce olmadığı kadar yakın bir ihtimal olduğunu belirten YPG yetkilisi, "Rojava-Kuzey Suriye'deki tüm Türk saldırılarına tepki vereceğiz. Türk birlikleri ve Türkiye destekli cihatçılar, bölgedeki güçlerimizin ana hedefi olacak. "dedi.