Rus medyası Afrin krizini tartışıyor

Rus medyası Afrin krizini tartışıyor

KRD News Haber Merkezi

Kürt güçler, kendi kontrolleri altındaki Afrin bölgesine yönelik bir Türk askeri harekatına karşı Rusya’nın tepki vereceğinden umutlu. Üst düzey PYD yetkililerinden Abd Salam Ali, Rusya’da yayın yapan Nezavisimaya Gazetesine verdiği demeçte Kürtlerin bir yandan kendi savunma hazırlıklarını yaptıklarını; öte taraftan da ABD ve Rusya gibi büyük güçlerin Kürtlere destek vererek Türkiye’nin askeri operasyon girişimine karşı çıkacağı yönünde iyimser beklentileri olduğunu söyledi.

PYD yetkilisi Abd Salam Ali’ye göre Rojava’daki kantonel bölge yönetimine karşı Türkiye’nin askeri operasyonlarının çoktan hazırlığının bitirildiğinin Kürtlerce bilindiğini söyledi.

Rus gazetesi Nezavisimaya’ya görüş veren KNK yetkilisi Farkhat Patiev de Türkiye’nin Afrin’i işgal ya da ilhak etme gibi bir niyetinin öteden beri var olduğuna işaret ederek böyle bir davranışın oluşturacağı kargaşaya karşın Türkiye’nin bu tehlikeyi önemsemediğini söyledi.

Patiev ayrıca IŞİD’in başkenti Rakka’ya yönelik kuşatmada IŞİD militanlarına nefes aldıracağının Türkiye tarafından açık bir şekilde bilinmesine karşılık Afrin Kantonu’na yönelik olası bir Türk askeri girişiminin amacının Rakka’ya nefes aldırmak olduğunu iddia etti.

Patiev’e göre, Suriye Kürtleri Rusya’nın takınacağı tavırı bekliyor. Patiev ayrıca Türkiye’nin söz konusu hamle ve olası müdahalelerine karşı Kürt halkının Moskova'nın sessizliğine ve hareketsizliğine karşı çok hassas olduğunu vurgulayarak, Rusya'nın “Suriye Federasyonu” projesine halen yardım etmesini ve bu konuda ABD ile ortak bir zeminde buluşmasını arzu ettiğini söyledi. bulmasını umuyor.

Nezavisimaya Gazetesinin derlediği haberde görüş belirten Rus uzmanlar ise Kürtlerin Afrin’de zayıflamasının hem Ankara’nın hem de Şam yönetiminin işine geldiğini söylediler. Merkezi Rusya’da bulunan Yeniden Geliştirme Enstitüsü Orta Doğu Çatışmaları Dairesi Başkanı Anton Mardasov gazeteye verdiği demeçte Kürtlerin bölgelerini savunmaya yetecek kadar kuvvetleri olduğunu söyledi. Türkiye'nin cihatçı militanlar yardımıyla daha önce başlattığı girişimlerin tamamının başarısız olduğuna dikkat çeken Anton Mardasov, hem Şam, hem de Ankara yönetimi için Afrin bölgesine saldırmaktan ziyade ablukayı daha da derinleştirmek olacağını söyledi.