ENKS ve PYD: Suriye seçimleri sorunları çözmez

ENKS ve PYD: Suriye seçimleri sorunları çözmez

Suriye’de Pazar günü gerçekleşecek olan seçimlere Rojava’nın Cizire bölgesinden katılacak 207 kişiden 5’nin Kürt olduğu belirtiliyor.

Seçimlere katılan Ulusal Gençlik Partisi Başkanı Perwin İbrahim, Suriye Parlamentosu’nun Baas Partisi’nin kontrolünde olduğunu ifade ederek, demokrasinin uygulanması için Kürtlerin de katılım sağlanması gerektiğini savundu.

Perwin İbrahim, “Yerimizde oturup her şeyi Baas Partisi’ne bırakamayız. Ben Baas Partisi’ne karşı olduğum için değil, keşke zamanında iyi şeyler yapsaydı, insanlara güven vererek bir zemin hazırlasaydı. Baas Partisi üyeleri bile birbirine karşı... Ama biz çalışıyoruz, parlamentoya girmek için ısrarcı olacağız” dedi.

Öte yandan Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ile Demokratik Birlik Partisi (PYD), Suriye’de gerçekleşecek olan seçimlerle ilgili aynı noktada bulunuyor.

PYD, Suriye Parlamentosu’nun her zaman Baas Partisi üyelerinin yeri olduğunu, Suriyelilerin burada hiçbir zaman temsil edilmediğini ve bunun hep böyle kalacağını vurguluyor.

PYD, seçim sonuçlarının doğruluğu açısından da seçimden önce, Suriye’de demokratik bir sisteme ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

Öte yandan PYD Dış İlişkiler Eşbaşkanı Rohat Xelil'de, şunları söyledi:

“Suriye’de bugün oluşturulmak istenen parlamento, bu ülkeyi ve bu ülkenin insanlarını temsil ediyor mu etmiyor mu? İnsanların haklarını koruyor mu korumuyor? Haklarımızın anayasal çerçevede korunması gerekiyor. Biz bugün Suriye’de halkların birliğini savunuyoruz ve bunu da demokrasi ilkeleri doğrultusunda savunuyoruz” dedi.

ENKS: SEÇİM BAAS REJİMİ İÇİNDİR

ENKS ise, 19 Temmuz’da yapılacak olan seçimin sadece Baas rejiminin ömrünü uzatmak için yapıldığı görüşünde.

ENKS Başkanlık Konseyi Üyesi Feysel Yusuf, bu seçimlerin Baas Partisi’nin ömrünü uzatmak için yapıldığını ifade ederek şunları söyledi:

“Suriye’de başlayan devrimin ilk amacı demokratik bir ülke inşa etmekti. İnsanlar şu an demokratik bir sitemin kurulmasını istiyorlar. Bu sistemde herkesin haklarını garanti altına alacak bir anayasanın olması gerekiyor. Seçimler uluslararası toplumun gözetiminde yapılması lazım. Şu an Suriye’deki nüfus kadar kişi, mülteci olmuş durumda. 19 Temmuz’da gerçekleşecek olan seçim Suriye krizini daha da derinleştirecektir. Seçim sadece Baas rejiminin yerini sağlama alarak ömrünü uzatma amacını taşıyor.”

 

 

kaynak:K24