Türkiye Dışişleri’nden Deyrezor'daki çatışmalara ilişkin açıklama

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Deyrezor’da DSG ile Arap aşiretleri arasında çıkan çatışmalara ilişkin açıklama yaptı.

Türkiye Dışişleri’nden Deyrezor'daki çatışmalara ilişkin açıklama

Suriye’nin Deyrezor vilayetinde silahlı Arap aşiretleri ile Demokratik Suriye Güçleri (DSG) arasında bir süredir devam çatışmalara ilişkin Türkiye Dışişleri Bakanlığından açıklama yapıldı.

Bölgedeki çatışmaların yakından ve kaygıyla takip edildiği kaydedilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Deyr-Ez Zor kırsalında bölücü terör örgütünün Suriye'deki şubeleriyle bazı Arap aşiret unsurları arasında bir süredir yaşanan çatışmaları yakından ve kaygıyla takip ediyoruz.

Bu gelişme, terör örgütünün, Suriye'nin kadim halklarını, üzerlerinde şiddet ve baskı uygulamak ve temel insan haklarını ihlal etmek suretiyle tahakküm altına alma girişimlerinin yeni bir tezahürüdür.

Bu amaç ve niyetini DEAŞ'la mücadelede aktör olduğu savıyla perdelemek isteyen terör örgütünün gerçek mahiyetini, daha fazla gecikmeden ve bölgenin Suriyeli Kürtler de dahil kadim unsurlarının daha fazla acı çekmesine yol açmadan, destekçilerinin de görmesini umuyoruz.”

Deyrezor'da gerilim

27 Ağustos'ta DSG, Deyrezor’da  IŞİD hücrelerine yönelik  Uluslararası Koalisyon Güçleri’yle birlikte “Güvenliği Güçlendirme” ismiyle ortak  operasyon başlattığını duyurdu.

Operasyonda Deyrezor Askeri Meclisi Genel Komutanı Ahmed Ebu Hewla’nın tutuklanması ardından patlak veren çatışmalar, bazı Arap aşiretlerinin de katılmasıyla büyüdü.

Çatışmalar nedeniyle son 5 günde 11’i DSG ile Deyrezor Askeri Meclisi üyesi, 20’si silahlı aşiret mensubu ve 3’ü sivil olmak üzere 34 kişi hayatını kaybetti.

Demokratik Suriye Meclisi Yürütme Kurulu Başkanı İlham Ahmed, Deyrezor’daki çatışmaların İran ve Suriye kışkırtması olduğunu söyledi.