İlham Ahmed, Deyrezor'daki çatışmalarda İran ve Suriye hükümetine işaret etti

Demokratik Suriye Meclisi Yürütme Kurulu Başkanı İlham Ahmed, Deyrezor’daki çatışmaların İran ve Suriye kışkırtması olduğunu söyledi.

İlham Ahmed, Deyrezor'daki çatışmalarda İran ve Suriye hükümetine işaret etti

Demokratik Suriye Meclisi (DSM) Yürütme Kurulu Başkanı İlham Ahmed eski ismi Twitter olan X hesabından Deyrezor’daki çatışmalara ilişkin bir açıklama yaptı.

Açıklamasında Ahmed, bölgedeki Arap aşiretlerinin İran ve Suriye eliyle kışkırtıldığına işaret etti.

Ahmed ayrıca Suriye hükümetinin güneydeki hükümet karşıtı gösterilerin üstünü örtmek için Deyrezor’daki huzursuzluğu bir “Kürt-Arap çatışması” gibi yansıtmak istediğini söyledi.

İlham Ahmed flood şeklinde yayınladığı Tweetlerinde şunları dile getirdi:

“Deyrezor'da Son Çatışmalar: Suriye Demokratik Konseyi'nin lideri olarak bu bölgede ortaya çıkan duruma ışık tutmak benim görevim. Şiddetli çatışmalar patlak verdi ve bağlamı anlamak çok önemli.

Bu bölge, Suriye Demokratik Güçleri (DSG) ve Uluslararası Koalisyon sayesinde büyük ölçüde IŞİD kontrolünden kurtarıldı. İstikrar, Kuzey Doğu Suriye halkı tarafından büyük çabalarla kazanıldı.

“İran destekli milisler ve Suriye rejimi tarafından yönlendiriliyor”

Maalesef bu çatışmalar münferit olaylar değil. Bu rahatsızlığın, bölge genelinde huzursuzluk ve istikrarsızlık yaratmak isteyen İran destekli milisler ve Suriye rejimi tarafından yönlendirildiğine dair kanıtlar var.

Bu çatışmaların arkasında iddia edilen gündem ise çok daha korkutucu. İran ve Esad rejimi, bu huzursuzluğu Araplar ve Kürtler arasındaki etnik çatışmanın bir sonucu olarak göstermek, Suriyelileri Suriye'nin güneyindeki protesto hareketlerinden uzaklaştırmak istiyor.

“Amerikan birliklerini Suriye'den çıkarmak hedefleri”

Suriye rejimi bunu yapmak istiyor ama neden? Amerikan birliklerini Suriye'den çıkarmaya çalışmak potansiyel hedeflerden biri. Durumun Arap aşiretleri tarafından yönlendirildiği gibi sunarak bu dava için uluslararası merhamet ve destek kazanmaya çalışıyor olabilirler.

Bu çatışmaların geniş kapsamlı etkileri var. Kuzey Doğu Suriye'nin istikrarını tehlikeye atmanın yanı sıra daha geniş jeopolitik yansımaları da var. Bu, derinlemesine araştırma ve küresel dikkat gerektiren bir durum.

“Kuzey Doğu Suriye halkı istikrarı ve güvenliği hak ediyor”

Bu zor zamanlarda barış ve iletişime tüm taraflarca öncelik verilmelidir. Kuzey Doğu Suriye halkı istikrarı ve güvenliği hak ediyor çünkü zaten yeterince acıya katlandılar.”

Ne olmuştu?

Çatışmalar Pazar akşamı Haseke’de düzenlenen operasyonda da Deyrezor Askeri Meclisi Komutanı Ahmed Ebu Hewla (Ahmed El Xebil), DSG tarafından tutuklanmasıyla Deyrozor’daki Arap aşiretleriyle çatışmaya dönüştü.

Bölgede yaşanan çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 34’e yükseldi. Çatışmaların 5’inci gününde (dün) 11 DSG üyesi ile Deyrezor Askeri Meclisi üyesi 20 silahlı aşiret mensubu ve 3 sivilin hayatını kaybettiği bildirilmişti.

Bölgede gerginlik devam ederken IŞİD’e karşı Uluslararası Koalisyon’dan bir açıklama yapıldı.

“Birleşik Müşterek Görev Gücü - Doğal Kararlılık Operasyonu, IŞİD'in kalıcı yenilgisinde Demokratik Suriye Güçlerini destekleme kararlılığını bir kez daha teyit ediyor” denilen açıklamada, Suriye'nin kuzeydoğusundaki olayların yakından izlendiği kaydedildi.