Koalisyon’dan Deyrezor’daki olaylara ilişkin açıklama

Deyrezor’da yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiğini bildiren IŞİD’e karşı Uluslararası Koalisyon, “Bölgesel güvenlik ve istikrarı desteklemek amacıyla IŞİD'in kalıcı yenilgisini sağlamak için Suriye Demokratik Güçleri ile birlikte çalışmaya odaklanmayı sürdürüyoruz” açıklamasını yaptı.

Koalisyon’dan Deyrezor’daki olaylara ilişkin açıklama

Suriye’nin Deyrezor kenti kırsalında Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) geçtiğimiz Pazar günü IŞİD üyeleri ve uyuşturucu tacirlerine yönelik “Güvenliği Güçlendirme” adıyla başlattığı operasyonun ardından bölgede çatışmalar yaşanmıştı.

Operasyon kapsamında Pazar akşamı Haseke’de Deyrezor Askeri Meclisi Komutanı Ahmed Ebu Hewla (Ahmed El Xebil), DSG tarafından, tutuklanmıştı.

DSG Ebu Hewla’nın, “devrime düşman olan partilerle iş birliği, uyuşturucu kaçakçılığı, IŞİD hücrelerinin faaliyetlerinin arttırılmasında rol oynamak ve görevini kişisel ve ailevi çıkarları doğrultusunda kullanmak” suçlaması ile görevden uzaklaştırıldığını açıklamıştı.

Bunun üzerine Deyrezor Askeri Meclisi içerisinde Ebu Hewla taraftarları DSG ve İç Asayiş’e ait noktalara saldırmaya başladı.

Bölgede gerginlik devam ederken IŞİD’e karşı Uluslararası Koalisyon’dan bir açıklama yapıldı.

“Birleşik Müşterek Görev Gücü - Doğal Kararlılık Operasyonu, IŞİD'in kalıcı yenilgisinde Demokratik Suriye Güçlerini destekleme kararlılığını bir kez daha teyit ediyor” denilen açıklamada, Suriye'nin kuzeydoğusundaki olayların yakından izlendiği kaydedildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bölgesel güvenlik ve istikrarı desteklemek amacıyla IŞİD'in kalıcı yenilgisini sağlamak için Suriye Demokratik Güçleri ile birlikte çalışmaya odaklanmayı sürdürüyoruz. Dikkatlerin bu kritik çalışmadan ayrılması istikrarsızlık yaratıyor ve IŞİD'in yeniden canlanma riskini artırıyor. Kuzeydoğu Suriye'deki şiddet sona ermeli ve kuzeydoğu Suriye'de IŞİD tehdidinden arındırılmış barış ve istikrarın yaratılmasına yönelik çabalar geri dönmelidir.

Birleşik Müşterek Görev Gücü - Doğal Kararlılık Operasyonu, IŞİD'in kalıcı olarak yenilgiye uğratılmasında ortak güçlere danışmanlık, yardım ve olanak sağlamaya odaklandığını bir kez daha teyit ediyor.”