Türkiye Enerji Bakanı Bayraktar’dan Kürdistan petrolü açıklaması

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Kerkük-Ceyhan boru hattının yeniden faaliyete geçirilmesi ve Kürdistan ham petrolünün küresel pazarlara ihraç edilmesi meselesi konusunda Irak ile Kürdistan Bölgesi arasında bir anlaşmaya varılamadığını belirterek, “Henüz bir varil bile petrol akışı söz konusu değil bu hatta. Türkiye olarak biz burada katkı yapmaya hazır olduğumuzu her daim ifade ediyoruz” dedi.

Türkiye Enerji Bakanı Bayraktar’dan Kürdistan petrolü açıklaması

Kürdistan Bölgesi'nden Türkiye’ye Ceyhan boru hattıyla yapılan petrol ihracatı, Paris merkezli Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nin Ankara'nın, “Erbil'in 2014 yılında bağımsız petrol ihracatına başlamasına vesile olarak 1973 tarihli anlaşmayı ihlal ettiğine” karar vermesinin ardından Mart 2023'te durdurulmuştu.

Hattın yeniden faal hale gelmesi için görüşmeler sürerken o günden bu yana bir ilerleme sağlanabilmiş değil.

Konu bugün Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a da konuk olduğu Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda soruldu.

Irak'la tahkim sürecinin hala sürdüğüne işaret eden Bayraktar, şu ifadeleri kullandı:

"Irak'ta Bağdat'la Erbil arasındaki sıkıntı hala devam ediyor. Zira neredeyse bir yıla yaklaştık. Abu Dabi'de bir uluslararası konferansta 'Petrol boru hattı artık operasyonel olmaya hazır, çalışabiliriz. Petrol boru hattından petrolü sevk edebiliriz.' dedik. Bunu dedik ama işte 2 Ekim'e geliyoruz. Henüz bir varil bile petrol akışı söz konusu değil bu hatta. Türkiye olarak biz burada katkı yapmaya hazır olduğumuzu her daim ifade ediyoruz. Orada da yine bir siyasi karar üretmesi gerekiyor tarafların. Biz onlara yardımcı olmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz. Irak'tan bu Kalkınma Yolu kapsamında oluşabilecek bu yeni petrol boru hattından gelecek petrolün bir kısmı Ceyhan'da rafineri, petrokimya yatırımına, dolayısıyla çok daha büyük bir değer zinciri oluşturabilecek bir şeye dönüşebilir. O zaman işte gerçekten bir Kalkınma Yolu'na dönüşecek bir proje haline gelir diye düşünüyoruz.”