Türkiye ve İran arasında gerginlik

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, İran Dışişleri Bakanı Sözcüsü Behram Kasımi'nin Türkiye konusunda "Sabırlı davranıyoruz ancak sabrımızın da bir sınırı var\" açıklamasına cevap olarak

Türkiye ve İran arasında gerginlik

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, İran Dışişleri Bakanı Sözcüsü Behram Kasımi'nin Türkiye konusunda "Sabırlı davranıyoruz ancak sabrımızın da bir sınırı var" açıklamasına "Ülkesine mülteci olarak sığınan insanları dahi savaş alanına sürmekten çekinmeyen bir ülkenin bölgedeki gerginliğin ve istikrarsızlığın sorumlusu olarak başkalarını itham etmesini kabul etmek mümkün değildir" yanıtını verdi.

Açıklamayı yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi'nin, ülkesinin bölge politikalarının takdir edildiği ve adil bulunduğu yönündeki ifadelerine karşılık ise, "Birleşmiş Milletler (BM) ve İslam İşbirliği Teşkilatı gibi uluslararası platformlarda bu ülke hakkında yoğun olarak dile getirilen endişe ve şikâyetler karşısında büyük bir çelişki oluşturmaktadır. İran'ın kendisine yönelik eleştirileri dile getiren ülkeleri itham etmek yerine, yapıcı adımlar atması ve bölgesel politikalarını gözden geçirmesi beklenir." denildi.

KASIMİ NE DEMİŞTİ?

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun 53. Münih Güvenlik Konferansı'nda İran için sarf ettiği "İran, Suriye ve Irak'ı iki Şii devlet haline getirmeye çalışıyor. Bu, çok tehlikeli. İran bu eğilime son vermeli, bölgede güvenlik ve istikrar ancak o şekilde sağlanır." İfadelerine tepki gösteren Kasımi, şunları söylemişti:

"Türkiye, özellikle başarısız darbe girişimi sonrası çeşitli alanlarda İran'ın destek verdiği önemli komşularımızdan biridir. Türkiye'deki kaotik durum nedeniyle ülkedeki bazı politikacılar, muhtemelen sonuçlarını iyi düşünmeden, normal olmayan ifadeler kullanıyor. Yanlış politikalar nedeniyle girdiği girdaptan kurtulamayan Ankara, çaresizliğini örtbas etmek için öfkeden bu ifadelere başvuruyor” diye konuşmuştu.

İranlı Sözcü, "Türkiye konusunda sabırlı davranıyoruz ancak sabrımızın da bir sınırı var. Türk makamlarından, İran hakkında yaptıkları konuşmalarına daha fazla dikkat edip, bu tip sözlerin tekrarlanmamasını temenni ederiz. Türk dostlarımız bu tip ifadelerini tekrarlarsa biz de susmayıp karşılık vereceğiz” demişti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bahreyn ziyareti sırasında İran'ın bölgede "Pers milliyetçiliği” yaptığına yönelik açıklamalarına karşılık ise Kasımi, Erdoğan'ın sözlerin "dostça” olmadığı ileri sürmüştü.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Erdoğan, Bahreyn'e gerçekleştirdiği ziyarette şu ifadeleri kullanmıştı:

"Suriye'nin bölünmesine karşıyız ama biliniz ki birileri de hem Suriye'nin hem Irak'ın bölünmesini istiyorlar. Irak'ın bölünmesi çalışmalarını yapanlar da var. Orada ki mezhebi mücadele aynı zamanda etnik mücadele çünkü orada da bir Pers milliyetçiliği olayı var. Bu Pers milliyetçiliği olayıyla da bir bölünme orada da söz konusu. Bunların önünü kesmemiz önünü almamız gerekiyor, benzer durum Suriye'de var. Suriye'deki gelişmenin de önünü almamız lazım bunun için de tabi Körfez'in, bizim üzerimize düşen neyse bunları hep beraber yapmamız gerekiyor. Çünkü biz zulme seyirci kalamayız, kalmayacağız."