Türkiye'de 2023 seçimlerinde Kürt parti ve taraflar ne yapacak?

Türkiye ve bölgede 10’dan fazla Kürt parti ve siyasi hareket bulunuyor. 2023’te düzenlenecek seçimlere girilirken partiler ve siyasi hareketler arası ittifak arayışları da sürüyor.

Türkiye'de 2023 seçimlerinde Kürt parti ve taraflar ne yapacak?
Türkiye’de Haziran 2023’te yapılması beklenen cumhurbaşkanlığı ve meclis seçimlerinde son 6 aylık sürece gelmişken Kürt parti, örgüt ve hareketler de ittifak arayışlarını sürdürüyor.
 
Türkiye’de şu anda MHP ve AK Parti’nin kurduğu Cumhur İttifakı, muhalefet partilerinin oluşturduğu Millet İttifakı ile HDP’nin kurduğu Emek ve Özgürlük İttifakı adıyla 3 ittifak bulunuyor.
 
Bunun dışında Kürt partiler arasında başı çeken Halkların Demokratik Partisi (HDP), 7 Kürt parti ve hareketiyle 2018’de kurduğu ittifakı yenileyerek 2023 seçimlerine girmek istiyor.
 
HDP’nin kendisi dışında şu anda Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Azadi Partisi, Devrimci Demokratik Kürt Derneği (DDKD), İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Kürdistan Demokratlar Platformu (PDK) ve Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye “Kürdistani İttifak” olarak adlandırılan ittifakta yer alıyor.
 
Fakat mevcut durumda Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) ve Kürdistan Demokratik Hareketi (TDK-TEVGER) bu ittifakın içinde yer almıyor ve henüz bu parti ve hareketlerle bir ittifak görüşmesi yapılmış değil.
 
Bir araya gelmek istiyoruz
 
Rûdaw’a konuşan HDP Milletvekili İmam Taşçıer “Bazı kalıcı ittifaklar kurmak zordur. Halihazırda 7 Kürt parti ve örgüt birlikte ‘Kürdistani İttifakı’ kurdu. Bu ittifakımız halihazırda var. Biz Kürtler ve Kürdistan temelinde ve seçimler için bir araya gelmek istiyoruz” ifadesini kullandı.
 
Hak ve Özgürlükler Partisi (HAKPAR) ise 2015 seçimlerinden sonra ilk defa seçimlere katılma hakkı elde etti. 43 kentte teşkilatlanma çalışmalarını tamamlayan HAKPAR, HDP dışında yeni bir cephe ile seçimlere girmek istiyor.
 
Alternatif yaratabiliriz
 
HAKPAR Genel Başkanı Düzgün Kaplan, seçimlere katılma hakkı elde ettiklerini anımsatarak Rûdaw’a şunları söyledi:
 
“Biz kibirli bir parti değiliz. Biz kendimizin ve kardeşlerimizin gücünün de farkındayız. Biz içten söylüyoruz.
 
Biz bu hakkı elde ettik diyoruz. Bu hak, sadece HAKPAR’ın değil, aynı zamanda Kürt halkınındır. Kendilerine Kürdistani diyen partilerle biz bu hakkı beraber kullanarak bir alternatif yaratabiliriz.”
 
PSK, PAK ve TDK-TEVGER’nin seçim stratejisi
 
Birlikte hareket eden PSK, PAK ve TDK-TEVGER ise gerek HDP gerekse HAKPAR ile ittifak için şart sunuyorlar.
 
PAK Sözcüsü Hanifi Turan, “Öncelikle kendini Kürdistani olarak nitelendiren HAKPAR ile bir araya gelerek bir ortaklık kurmak, sonrasında ise HDP ile bir araya gelmek istiyoruz. Bunda herhangi bir sorun  yok” dedi.