Trump'ın yaptırım kararından saatler önce ABD'li şirketler borsada yüzlerce milyonluk satış yaptı

Trump'ın yaptırım kararından saatler önce ABD'li şirketler borsada yüzlerce milyonluk satış yaptı

ABD Başkanı Donald Trump'ın yaptırım kararı almasından saatler önce ABD'li şirketlerin borsada yüzlerce milyonluk satış yaptığı ortaya çıktı.

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine başlattığı askeri operasyon sonrası Alman otomotiv devi Volkswagen 1.4 milyar euro değerindeki yatırımı olan araba fabrikası projesini ertelemişti.

ABD geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye yaptırım kararı almış ve İçişleri, Savunma ve Enerji Bakanlarına yaptırım kararını açıklamıştı. ABD Başkanı Trump'ın yaptırımları açıklamadan önce borsada ABD’li firmaların satış yaptığı belirtildi.

Sabah yazarı, “ABD Başkanı Donald Trump yaptırımları pazartesi gecesi saat 23:00 civarında açıkladı. Borsa endeksi yüzde 5 düştü, bankacılık endeksi yüzde 8 civarında değer kaybetti" diyor ve satış yapan şirketleri şöyle sıralıyor:

"İlk 5 aracı kurum üzerinden yapılan satışın toplamı 820 milyon TL. İlk sırada Citi var. Citi üzerinden 262.6 milyon TL'lik net satış olmuş. İkinci sırada ise Credit Suisse bulunuyor. Onların yaptığı satış miktarı 180.5 milyon TL. Üçüncü en yüksek satışı yapan ise Merrill Lynch. Satış miktarı 141.4 milyon TL."

Suriye'nin kuzeyine yapılan harekat sonrası AB ve Kanada'nın yer aldığı ülkeler de Türkiye'ye yaptırım kararı almıştı.

Yaptırım kararları sonrası ise dolar yükselişe geçmişti. Yükselişe geçen doları frenlemek için ise kamu bankaları son bir haftada piyasaya dolar satışı yaptı.

Ekonomist Uğur Gürses, "Son 1 haftada kamu bankalarınca satılan döviz miktarı 6-8 milyar dolar aralığında hesaplanıyor. "Arka kapıdan" döviz müdahalesi kuru kısa vadede "tutabilir" belki ama orta vadede işe yaramaz, rezerv kaybı yaratır. Açıktan Merkez bankası satsa daha etkili ve az maliyetli olurdu" dedi.