"Türkiye'nin bugünkü durumu Osmanlı'nın son dönemine benziyor"

"Türkiye'nin bugünkü durumu Osmanlı'nın son dönemine benziyor"

Gazeteci Fehmi Koru, fehmikoru.com adlı internet sitesindeki son yazısında, Türkiye’nin bugünlerde yaşadıklarını 19. yüzyılın sonlarında Osmanlı Devleti’nin karşılaştığı sorunlara benzetti. Bugünün iktidarını ise, o dönemde ard arada hatalar yapan ittihatçılara benzetti. 

Koru internet sitesinde yayınladığı ABD Dışişleri'nin "Tansiyonu düşürmek istiyoruz" şeklindeki açıklamasını şöyle değerlendirdi: "Belli ki, ABD tarafı, bizde cumhurbaşkanı düzeyinde dile getirilen görüşlere dışişleri bakanlığının sözcüsü aracılığıyla açıklama getirmeyi kararlaştırmış. Mütekabiliyete hiç de uygun olmayan bir tavır bu."

ABD'nin krizi sürdüren tarafı olarak görünmek istemediğini de dile getiren Koru, "Açıklama, Washington’dan yapılan her yeni açıklama Türkiye’nin niyetleriyle ilgili yeni bir kuşkuyu içinde barındırıyor. Son kuşkuyu herhalde not ettiniz: Türkiye’nin NATO üyesi olmasına rağmen güvenlik alanında ABD ile arasına mesafe koyduğu kuşkusu…" değerlendirmesini yaptı.

Eksen kayması

Türkiye'de bir eksen kayması yaşandığını da dile getiren Koru, "Türkiye o mesafeyi hayli zaman önce koydu, şimdi de koruyor. Rusya ve İran’la birlikte hareket ediyor ülkemiz, Suriye ile de arayı düzeltme niyetinde olduğunu belli ediyor; hemen hepsi NATO üyesi olan Batı ülkelerinin uyguladığı silah ambargosunu alternatif kaynaklara başvurarak aşmaya çalışıyor…" dedi.

İttihatçılar gibi

Koru yazısını şöyle sürdürdü: "Türkiye’nin bugünlerde yaşadıkları 19. yüzyılın sonlarında Osmanlı Devleti’nin karşılaştığı sorunlara fena halde benziyor. Dünya sistemi –o dönemin dünya sistemi tabii– o zamana kadar Avrupalı bir devlet muamelesi gören Osmanlı’yı dışlamaya karar verdiğinde, yönetimde yer alan İttihatçılar bunun farkına varamadı ve birbiri ardına yanlış tercihlerde bulundu. Sonrasını biliyoruz.