Peşmerge: Kerkük'te bir adım dahi geri çekilmedik

Peşmerge: Kerkük'te bir adım dahi geri çekilmedik

Kurdistan Peşmerge Güçleri, basında dile getirilen Kerkük’te geri çekilme iddialarını net bir biçimde yalanlayarak, taktiksel plan gereği bazı birliklerin yer değiştirme gerçekleştirdiklerini söyledi.

Nerina Azad'ta yer alan habere göre, Kurdistan Peşmerge güçleri, bugün propaganda amaçlı olarak bazı basın yayın organlarında dile getirilen, Irak ordusunun ilerleyişi karşısında Kerkük’teki mevzilerin terkedildiği ve geri çekildiği haberlerinin asılsız olduğunu, Peşmerge güçlerinin bir metre dahi geri çekilmediğini ve mevzilerin güçlendirildiğini dile getirdi.

Söz konusu iddialar üzerine görüştüğümüz ve güvenlik nedeniyle ismini açıklamadığımız Kerkük Cephesindeki Zerevani güçleri komutanı geri çekilme iddialarının asılsız olduğunu, böyle bir şeyin söz konusu olmayacağını dile getirdi.

“Bazı yerler terkedilmiş şeklinde çıkan haberler, kesinlikle asılsızdır. Daha önce IŞİD saldırılarına karşı hazırlanmış mevzilenme ve savaş hazırlıkları, düzenli bir ordunun saldırısına karşı yeniden düzenlendi. Taktik plan çerçevesinde “askeri öneme” sahip olmayan bazı yerler yakınlarındakilere kaydırıldı. Bu kapsamda bazı küçük mevziler daha büyük mevzilerle birleştirerek, savunma hattını sağlamlaştırmayı, kolaylıkla hedef olabilecek küçük mevzileri hedef olmaktan çıkarmayı tercih ettik. Kerkük cephesinde bir metre dahi geri çekilme olmadı ve olmayacak.”

Birliğimizi bozamazlar

Söz konusu iddiaların Irak istihbarat kaynakları ve Haşdi Şabi güçleri tarafından, Peşmerge'nin moralini bozmak ve savaş bozgunculuğu çıkartmak amacıyla bilinçli bir şekilde yayıldığını ve bu propagandanın ana kaynağını Irak medyasının oluşturduğuna dikkat çeken Peşmerge komutanı bu ve benzeri asılsız iddialar konusunda Kürt halkını sağduyulu olmaya ve birliğini pekiştirmeye davet etti.

Peşmerge Bakanlığındaki operasyonların genel sekreter yardımcısı Qaraman Şeyh Kemal de Alghad Press’e yaptığı açıklamada, "Peşmerge'nin Kerkük'teki yerlerinden çekilmesi konusunda medyada dolaşan şey tamamen yanlış" dedi. Kemal, kuvvetlerinin Peşmergeler tarafından tahliye edilen yerlerin Irak birliklerinin devraldığına dair raporları reddeden bazı yer değiştirmeler yaptıklarını söyledi.