Ülkesine iade edilen ABD'li öğrenci öldü

Ülkesine iade edilen ABD'li öğrenci öldü

Turist olarak gittiği Kuzey Kore'de otelden propaganda tabelası çalmakla suçlanan, mahkemece 15 yıl hapse mahkum edilen ve geçen hafta komaya girince ABD'ye iade edilen öğrenci Otto Warmbier, hayatını kaybetti.

Kuzey Kore'de 17 ay tutuklu kaldıktan sonra ülkesine dönen 22 yaşındaki Amerikalı yüksek okul öğrencisi Otto Warmbier'in ailesi oğullarının hayatını kaybettiğini duyurdu.

Doktorların beyninde hasar teşhis ettikleri Warmbier ABD'ye getirildiğinde bitkisel hayata girmiş olduğu ve gözlerini açabilen ve göz kırpabilen Warmbier seslenmelere ve hareketle yapılan jestlere tepki göstermediği belirtildi.

Warmbier'in komaya girmesinin nedenleri henüz açıklık kazanmadı. Pyongyang yönetimi ABD diplomatlarına Warmbier'in tutukluluğu sırasında ağır gıda zehirlenmesi geçirdiğini ve uyku hapı aldıktan sonra bir daha kendine gelmediğini bildirmişti.

Trump: ABD'li gencin ölümünden Pyongyang sorumludur

Bu açıklama ABD'de şüpheyle karşılandı. Tıp uzmanları tarafından, beyindeki hasarın oksijensizlikten kaynaklanmış olabileceği ve Warmbier'in başında travmaya yol açabilecek darp izlerine rastlanmadığı açıklandı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "ABD Kuzey Kore rejimini bir kez daha, son kurbanına kederlendiğimiz gaddarlığından dolayı kınamaktadır", denildi. Turmp, Warmbier'in ailesine taziyelerini iletti.

Warmbier'in ebeveyni oğullarının ölümünden Kuzey Kore'yi sorumlu tutuyor. Ailenin medyaya yaptığı açıklamada, ‘Kuzey Korelilerin yaptıkları korkunç ve acı verici muamelenin maalesef böyle bir sona yol açtığı' dile getirildi.