Uluslararası Koalisyon'dan Kürdistan Bölgesi'nde 'yeni üs' açıklaması

IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon, Suriye, Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki görevlerinde herhangi bir değişime gidilmediğini ayrıca Kürdistan Bölgesi’nde herhangi bir yeni askeri üs inşa edilmediğini açıkladı.

Uluslararası Koalisyon'dan Kürdistan Bölgesi'nde 'yeni üs' açıklaması

Bazı Arap ve uluslararası medya organlarında, ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon tarafından Erbil’deki Harir askeri üssünün onarılarak genişletildiğine dair haberler yayımlandı.

Rudaw'ın haberine göre, konuya ilişkin Koalisyon Basın Masası’ndan (Birleşik Ortak Görev Gücü-Doğal Kararlılık Harekâtı) yazılı bir açıklama ile yanıt geldi.

Açıklamada, “Birleşik Ortak Görev Gücü-Doğal Kararlılık Harekâtı’nın misyonu değişmedi. Koalisyon bölgede yeni üsler kurmuyor. Halihazırda var olan tesislerde onarım, bakım ve genel iyileştirmeler için devam eden rutin inşaat çalışmalar sözkonusu” denildi.

Koalisyon’un Kürdistan Bölgesi, Irak ve Suriye genelinde IŞİD'in ortadan kaldırılma konusunda kararlılığına vurgu yapılan açıklamada, “Koalisyon, IŞİD'i yenmek için ortaklarını desteklemeye devam edecektir. Koalisyon, Erbil'de danışmanların doğrudan Peşmerge kuvvetleriyle temas kurup koordine ettiği bir merkezi kurdu. Buna ek olarak, Eğitim ve Donatım Fonu (CTEF) aracılığıyla, Peşmerge ve Irak güvenlik güçlerine yeteneklerini geliştirmek için ekipman ve maddi destek sağlamaktadır” ifadelerine yer verildi.

Koalisyon Basın Masası, Peşmerge ve Irak güvenlik güçlerine verilen yardımlar hakkında ise şu bilgileri paylaştı:

“Ekim 2020’de 4 milyon, Kasım 2020’de ise 6 milyon dolar değerinde askeri malzeme ve ekipman hibe edildi.

Aralık 2020’de Peşmerge Tugayına 40'tan fazla araç teslim edildi.

Koalisyon 2015’ten bu yana Peşmerge ve Irak güvenlik güçlerine 850 milyon dolar tutarında destek sağlamıştır.”