Uzman isim Adana'daki depremin ardından o fay için uyardı

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Adana'nın Kozan ilçesinde meydana gelen 5.5'lik depremin ardından stres yüklenen fay hatlarında 6.5'lik büyük bir depremin meydana gelebileceğini söyledi.

Uzman isim Adana'daki depremin ardından o fay için uyardı

Deprem Profesörü Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Adana Kozan’da gerçekleşen 5.5’lik depremin ardından sosyal medya hesabından yorum yaptı.

Üşümezsoy, 6 Şubat’taki Elbistan depreminde kırılan fay hattının bir ucunun Malatya Yeşilyurt’a doğru uzanırken diğer ucunun ise Elbistan’dan Çardak fay hattı üzerinden Göksun’a doğru uzandığını belirterek şekil ve haritalarını paylaştı.

“Potansiyel olarak 6.5’lik bir deprem oluşturabilir”

Hemen batısında Saimbeyli, Feke ve Kozan fayının 6 Şubat günü öğlen saatlerinde kırılan fay hattı olduğunu belirten Üşümezsoy, şu ifadeleri kullandı:

“Bu fay hattının kırılmasıyla maviye dönüşen kesim stresin boşaldığını göstermektedir. Onun hemen kuzeyindeki Elbistan bloğu batıya doğru hareket ederek ve batıdan güneye doğru dönerek Çardak fayı ve oradan Göksun fayı biçiminde ilerlemekte ve ona paralel ikinci bir fay da Saimbeyli Feke fayı olarak gelmektedir. Saimbeyli ve Feke fayında sürekli depremler olmaktadır Kozan fayı da onun ucunda yer almaktadır. Kırmızıyla gözüken kesim stresin yüklendiği kısımdır.

Depremlerde iki kuvvet vardır. Biri fay düzlemine dikey gelen normal kuvvet, bu depremi engeller. Diğeri ise fay düzlemine paralel giden ters yönlerde hareket eden makaslama kuvveti, bu ise deprem olmasını sağlar. Makaslama kuvveti normal kuvveti yendiği zaman deprem olur. Bu durumda sakin duran sistemdeki normal kuvvet ve makaslama kuvveti ve normal kuvveti bulunduğu bölgeden boşalarak aynen fayın devamında olan bölgeye geçer. Bu durum bölgede kırmızı renkle gösterilmiştir. İşte o noktada oluşan deprem. Potansiyel olarak 6.5’lik bir deprem oluşturabilir”

Üşümezsoy, Pazarcık fayındaki depremden sonra Amanos dağlarının doğu kenarındaki İslahiye Nurdağı Hassa ve Kırıkhan'da fayın kırıldını belirterek, “Herkes Antakya fayı kırıldı diye düşünüyordu oysa Antakya fayı kırılmamıştı. Antakya'daki yıkım Pazarcık depreminden dolayı gelmişti. Antakya'daki fayın 6.5’lik bir depremle yırtılacağını söylemiştim, birkaç gün sonra da bu yırtılma gerçekleşti. O açıklamada da Kozan fayı, Göksun fayının devamı Savrun fayı sıçrayarak Saimbeyli Feke fayına doğru gitmektedir işte bu olan deprem Saimbeyli Feke fayında olan depremdir. 6 buçukluk bir deprem yapma potansiyeline sahiptir. Benzer bir deprem de 1998'deki Ceyhan depremidir” dedi.

Güneydeki Pazarcık ve Gölbaşı fayının doğuya doğru giden fayını kırdığına değinen Üşümezsoy Amanos’daki fayları kırdığına dikkat çekerken bunun kuzeyindeki Elbistan bloğunun batıya doğru hareket ederek kızak gibi Elbistan, Çardak, Göksun boyunda kırıldığına değindi.

Üşümezsoy son depremin şimdi ise batıdaki Adana Havzasına giren Saimbeyli, Feke fayına stres yüklediğini belirtti.

Buradaki kırılma mekanizmasının aynı fayın iki gün içinde kırılmasının Maraş bölgesinin sabit kalması dolayısıyla güneydeki bölgenin doğuya gittiğini ve kuzeydeki bölgenin ise batı ve güneybatıya döndüğüne işaret eden Üşümezsoy, stres yüklenen yeni fayın bu fay olduğunun altını çizdi.

Üşümezsoy haritayı tanımlarken şu ifadeleri kullandı:

“Depremden önce 2020 yılında yaptığım bu haritada gösterdiğim fay kuşağı Kozan – Saimbeyli – Feke fay kuşağında olan bir depremdir. Bu harita üzerine 4 fay eklendi. Son deprem de bu faylardan birinde gerçekleşti. Kozan’daki bu fayı çözümleyebilmek için fayı güneydoğuya doğru uzatılarak Adana Havzasına doğru ilerlediği görülmüştür. Aynı pozisyonda olan Ceyhan’da da 1998 yılında deprem olmuştur.”