Van-Hakkari Tabip Odası: Bölgede vaka sayısı açıklanan rakamdan daha fazla
1 Haziran’dan itibaren normalleşme sürecine geçen Türkiye’de, koronavirüs vaka sayılarında artış yaşanıyor.
Türkiye Sağlık Bakanlığı’nın 4 Ağustos tarihinde paylaştığı koronavirüs tablosunda uzun bir aradan sonra ilk kez vaka sayısı binin üzerine çıktı.
3 Ağustos’taki bakanlık verilerine göre koronavirüs vaka sayısındaki en fazla artış Güneydoğu illerinde. Güneydoğu Anadolu illerinde yeni vaka sayısı 265.
Ancak Van-Hakkari Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Hüseyin Yaviç, koronavirüs vakalarındaki artışın paylaşılan resmi rakamlardan daha fazla olduğunu öne sürüyor. Bu tespitini de sahada çalışan hekimlerden edindiği bilgilere dayandırıyor.
Dr. Hüseyin Yaviç’e göre vaka sayısındaki artışın nedeni, erken geçilen normalleşme süreci.
Yaviç, bu süreçte şehirler arası yolculuklar ile sosyal faaliyetlere izin verilmesi ve koronavirüs testi pozitif çıkan hastaların karantinaya alınmayıp evlere gönderilmesi gibi yanlışlarla sağlık sisteminin zora sokulduğu görüşünde.
Van’da iki pandemi hastanesinin yanı sıra, normal sağlık hizmetlerinin verildiği bazı servislerin de pandemi alanlarına ayrılmasını örnek olarak veriyor Yaviç.
Diyarbakır, Mardin ve Van gibi pek çok ildeki hastanelerde yer sıkıntısı yaşanmaya başladığının altını çizen Van-Hakkari Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Hüseyin Yaviç, çok kısa sürede hastanelerde fiziki koşulların tıkanması ile karşı karşıya kalınabileceği uyarısında bulunuyor.
Bunun yanı sıra bölge illerindeki vaka artışındaki en önemli sebeplerden birinin denetimsizlik olduğunu dile getiriyor Dr. Hüseyin Yaviç.
Yaviç'in aktarımına göre, vaka sayılarındaki artışın bir diğer nedeni de testi pozitif çıktığı halde evlere gönderilen kişilerin karantina süreçlerine dair bir denetimin olmaması.
Son zamanlarda sosyal medyada sıkça dile getirilen iddialardan biri de koronavirüs testlerinin yapılmadığı.
Yaviç, günlük açıklanan test sayıları ile ilgili yeterince bilgi sahibi olmadıklarını ancak Van ve çevre illerde koronavirüs testlerinin yapılmadığını ifade ediyor.
Şikayeti olanlara koronavirüs testi yapmak yerine tomografi çekilip, akciğerlerdeki hasara bakıldığını belirten Yaviç, vakaların böyle tespit edildiğini söylüyor.
Bir başka iddiaya göre de tomografi çekilip akciğer tutulumu olan vakalarda koronavirüs testi yapılmadığı için, bu kişiler Covid-19 pozitif kabul edilmiyor.
Ekonomik kaygılar nedeniyle vakalar bitirilemeden geçilen normalleşme sürecinin de halka iyi anlatılamadığını ifade eden Yaviç, mevcut tablonun paylaşılmaması ve çok sık normalleşme söylemlerinin dile getirilmesinin toplumda bir rahatlığa neden olduğu görüşünde.
Ancak bu artışın sorumluluğunun halka ya da bireylere yüklenemeyeceğini vurgulayan Dr. Hüseyin Yaviç, yetkililerin illerdeki inisiyatiflerle birlikte çalışarak bu sorunun etkilerinin en aza indirilebileceğini söylüyor.