Kürt siyasetçi Celil Gadani hayatını kaybetti

Kürt siyasetçi Celil Gadani hayatını kaybetti

 Yaklaşık bir haftadır koronavirüs tedavisi gören Rojhılatlı Kürt siyasetçi Celil Gadani (86), hayatını kaybetti.

Rojhılat Kürdistan Demokrat Partisi (HDK) Genel Sekreterliği’nden yapılan yazılı açıklamada, HDK eski yöneticilerinden Celil Gadani’nin bugün tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybettiği belirtildi.

Açıklamada, Gadani’nin yaklaşık bir haftadır Kürdistan Bölgesi’ndeki bir hastanede koronavirüs tedavisi gördüğü aktarıldı.

1934 yılında Mahabad’da dünyaya gelen Celil Gadani, 1948 yılında yenüz 14 yaşındayken HDK üyesi oldu. Muhammed Rıza Şah Pehlevi döneminde İran tarafından tutuklanan Gadani, 13 yıl hapiste kaldı.

Hapisteyken Fransız dili ve edebiyatını okuyan Kürt siyasetçi, Tahran Üniversitesi’nden diploma almayı başardı.

İran’da Şah iktidarının yıkılmasının ardından HDK yönetimine seçilen Gadani, politburo üyesi olarak görev yağtı.

1988’de bir grupla birlikte HDK’den ayrılan Gadani, İran Kürdistan Demokrat Partisi (KDP-İ) ile Devrim Önderliği adıyla yeni bir oluşum kurdu. Gadani PDK-İ Genel Sekreterliği’ne seçildi.  

1996’da her iki Demokrat Parti’nin birleşmesinin ardından Celil Gadani Devrim Önderliği Genel Sekreterliği görevini sürdürdü. İki partinin birleşmesinin ardından düzenlenen HDK 10’uncu Kongresi’nde yeniden Politbüro üyeliğine seçildi.  

2006 yılında HDK ve PDK-İ’nin yeniden ayrılmasının ardından Celil Gadani HDK Gözlem Komiyonu Başkanı olarak görev yürüttü.

Resim

Resim