Yaptırımlar ABD Senatosu'ndan geçti: İşte rapordaki kritik maddeler...

Senato Dışilişkiler Komitesi, Başkan Trump'ın yakın müttefiki ve Cumhuriyetçi Senator Rand Paul'un itirazına rağmen Türkiye'ye ambargolar öngören 2641 numaralı yasa tasarısını geçirdi. Yasa tasarısı “ABD'nin ulusal güvenliğini sağlama ve IŞİD'in geri gelmesini önleme” ismini taşıyor.

Yaptırımlar ABD Senatosu'ndan geçti: İşte rapordaki kritik maddeler...

Senato Dışilişkiler Komitesi, Başkan Trump'ın yakın müttefiki ve Cumhuriyetçi Senator Rand Paul'un itirazına rağmen Türkiye'ye ambargolar öngören 2641 numaralı yasa tasarısını geçirdi. Yasa tasarısı “ABD'nin ulusal güvenliğini sağlama ve IŞİD'in geri gelmesini önleme” ismini taşıyor.

Ambargo paketi Türkiye'nin son yaptığı K.Suriye Harekâtı sonrası gündeme gelmişti. Paket, Türkiye'nin Suriye harekâtında ciddi roller oynayan kıdemli yetkilileri ambargo kapsamına sokuyor. Bu yetkililer içinde Hulusi Akar ve Berat Albayrak da var.

Yasa tasarısının yasalaşması için Senato Genel Kurulu üyelerince de, yani 100 senatör tarafından da oylanması ve kabul edilmesi gerekiyor. Bunun için Senato lideri Mitch McConnell'in insiyatifi önemli. 

Senato'da Türkiye'ye karşı büyük tepki ve ambargoya verilen önemli destek, ayrıca benzeri bir yasanın zaten Temsilciler Meclisi’nde ezici bir çoğunlukla geçmiş olması, yasanın Genel Kurul’a gelmesi için baskıyı artıran sebeplerden.

McConnell şimdiye kadar Türkiye'ye ambargo uygulanması konusunda çok gönüllü görünmüyordu. Ayrıca 2020 yılındaki seçimler nedeniyle de Trump ile iyi geçinmeye çalışıyor. 

Tasarı böylelikle Senato Genel Kurulu’na sunulacak. Senato Genel Kurulu da onaylarsa, tasarı onay için ABD Başkanı Donald Trump'a gönderilecek.

Üçte iki çoğunlukla geçerse, Trump’ın veto yetkisi kalkıyor

Türkiye'ye yaptırım tasarısı ABD Temsilciler Meclisi'nden üçte iki çoğunluğun çok üzerinde bir rakamla kabul edilmişti.

Benzer bir durum ABD Senatosu'nda da gerçekleşir, tasarı 100 kişilik Senato'dan üçte iki çoğunluktan fazla oyla geçerse, ABD Başkanı Donald Trump'ın "veto yetkisi" ortadan kalkıyor.

Tasarı ABD Temsilciler Meclisi'nden 403'e 16 gibi çok büyük farkla geçmişti.

Senato Dışişleri Komisyonu Başkanı olan, aynı zamanda yasa tasarısına imza atan Senatör James Risch'in tasarısına, 100 kişilik senatodan hem Demokrat, hem de Cumhuriyetçi Parti'den toplam 18 senatör daha imza attı.

Tasarının Türkiye açısından kritik öneme sahip maddeleri

11 Aralık günü geçen 2641 sayılı yasa tasarısında iki bölüm bulunuyor. Birincisi Türkiye'nin Suriye operasyonu ile ilgili olarak hazırlanması istenen raporlar. Bunun içinde Erdoğan ve ailesinin de malvarlığı ve gelir kaynakları var. Tasarının öne çıkan başlıkları ve yaptırımları şöyle:

105. bölüm: Tasarı yasalaştıktan itibaren her 15 günde bir, ABD kurumları, Kongre'nin ilgili komitelerine Türkiye'nin ekim ayında başlattığı operasyon hakkında ayrıntılı brifing vermelidir.

107. bölüm: Tasarı yasalaştıktan sonraki 90 gün içinde Türk ve Türkiye destekli güçlerin haksız tutuklama, ortadan kaldırma, işkence, öldürme ve diğer illegal hareketleri ve savaş suçları iddiaları ile ilgili olarak rapor hazırlanmalı ve komitelere sunulmalıdır.

108. bölüm: Suriye operasyonunda kullanabilecek silahların satışının yasaklanması.

110. bölüm: Türkiye'nin NATO ilişkileri üzerine rapor hazırlanması. Özellikle ekim ayında yapılan Suriye operasyonunun NATO güvenliğine etkilerinin araştırılması.

112. bölüm: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve aile üyelerinin (eşi, çocukları, anne-babası ve kardeşleri de dahil olmak üzere) gelirlerinin tahmini ne kadar değere sahip olduğu ve bilinen gelir kaynaklarını ayrıntılı olarak açıklayan bir rapor, tasarının yasalaşmasından itibaren 120 gün içinde Kongre'ye sunulmalıdır. Bu rapor Hazine Bakanlığı, Ulusal İstihbarat Direktörlüğü yardımıyla hazırlanacak. Raporun içinde Erdoğan'ın malvarlıkları, yatırımları ve ilgili sahiplik bilgileri de yer alacak.

302. bölüm: Savunma Bakanı, Genelkurmay Başkanı, 2. Ordu Komutanı ve Hazine-Ekonomi Bakanı’na ambargo uygulanması. Tasarının uygulamaya geçmesinden sonraki 15 gün içinde bu yetkililere ambargo uygulanacak. 

 Sonraki her 60 günde ABD Savunma Bakanı ve Ulusal İstihbarat Direktörlüğü;

(A) Suriye'yi işgal kararı ile ilgili Savunma Bakanı kıdemli yetkilileri

(B) Suriye Demokratik Güçlerine (SDG) saldıran Türk Silahlı Kuvvetleri kıdemli yetkilileri

(C) Türkiye'nin Suriye'deki askeri operasyonlarını organize eden Türk Hükümeti yetkilileri

(D) Kuzeydoğu Suriye'de silahlı çatışma hukukunu ihlal eden ve insan hakları ihlalleri yapan Türk hükümeti ve TSK üyelerine ambargo uygulayacak.

303. bölüm: Suriye'deki Türk güçlerine silah sağlayan üçüncü kişilere ambargo uygulanacak.

304. bölüm: Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yardım eden finansal kurumlara ambargo uygulanacak.

(Yasa tasarısı burada şimdilik sadece Halkbank’ı ismen zikrediyor. )

305. bölüm: Türkiye'nin Rus hava savunma silahları S-400'leri almasından dolayı CAATSA ambargolarının uygulanmasının da, yasa tasarısının uygulamaya girmesinden itibaren 30 gün içinde hayata geçirilmesi isteniyor. 

Ambargo yasasının Türkiye'nin Suriye operasyonunu bitirmesi halinde durdurulacağı belirtiliyor. 

 

Bu haber Ahval'de İlhan Tanır imzasıyla yayınlanmıştır. Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz...