Yeşil Sol Partili vekil Bitlis’teki olayları Ali Yerlikaya’ya sordu

Yeşil Sol Parti Bitlis Milletvekili Hüseyin Olan, Tatvan’ın Söğütlü (Pêyîndas) köyünde askeri operasyon ile birlikte başlayan ablukayı ve 8 kişinin gözaltına alınması ile ilgili İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından cevaplanması için Meclis’e soru önergesi verdi.

Yeşil Sol Partili vekil Bitlis’teki olayları Ali Yerlikaya’ya sordu

Bitlis'in Tatvan ilçesi kırsalında 10 Ağustos’ta geçen hafta Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile PKK’liler arasında yaşanan çatışmanın ardından Söğütlü (Pêyîndas) köyünde 8 kişinin gözaltına alındığı belirtilmişti.

Yeşil Sol Parti (YSP) Bitlis Milletvekili Hüseyin Olan, bölgde yaşanan olaylara ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın yanıtlaması talebiyle Meclis’e soru önergesi sundu.

Soru önergesinde şu ifadeler yer aldı:

"Bitlis Tatvan'a bağlı Peyindas (Söğütlü) köyü kırsalında çıkan çatışmanın ardından 10 Ağustos'ta Serkan İpek, Kerem Arvas, Heybet Çelik, Veli Çelik, Mustafa Tedbirli, Necip Tedbirli, Garip İpek ve Hikmet Tedbirli isimli 8 köylü gözaltına alındı. Avukatların gözaltındaki köylüler ile yaptığı görüşme sonucu işkenceye maruz kaldıkları, Kerem Arvas isimli yurttaşın gözaltına alınırken köylülerin önünde gördüğü işkence sonucu iki kaburgasında çatlak meydana geldiği, sırtında morluklar olduğu ve gözünde, kafasında ve karın bölgesinde ciddi yaralanma izlerinin bulunduğu ifade edilmiştir. Çatışmada yaralanan bir kişinin köy meydanında çıplak bir halde 2 saat bekletildiği, sonra ambulansla götürüldüğü de gelen bilgiler arasındadır. Ayrıca yerinde yapılan inceleme ve basına da yansıyan bilgilere göre; köyün mera alanlarına girişlerin fiili olarak yasaklandığı, köylülerin günlerce hayvanlarını otlatmaya götüremedikleri ve hatta sağamadıkları, yine tarlalarına dahi gidemedikleri, köyde ablukanın ise halen devam ettiği anlaşılmıştır." 

Önergede şu sorunların yanıtlanması talep edildi:

1- Önergeye cevap verildiği tarihte bahse konu olayla ilgili kaç kişi gözaltına alınmıştır? Gözaltına alınma gerekçeleri nedir?

2- Gözaltına alınan 8 köylünün işkence gördüğü iddialarını soruşturdunuz mu? Sorumlular ile ilgili bir inceleme başlatıldı mı? Soruşturmanın sonucu nedir? Soruşturulmadıysa nedeni nedir?

3- Gözaltına alınma esnasında işkence sonucu iki kaburgasında çatlak, sırtında morluklar ve vücudunda kaba dayak izleri meydana gelen Kerem Arvas’ın sağlık durumu nasıldır? Konu ile ilgili soruşturma başlatılmış mıdır?

4- Çatışmada yaralan bir kişinin köy meydanında çıplak bir şekilde 2 saat bekletilerek teşhir edildiği doğru mudur? Yaralı kişinin kimlik bilgileri nedir? Sağlık durumu nasıldır? Hangi hastanede tedavi edilmektedir?

5- Çatışma bölgesinde köylülerin temel yaşam kaynaklarına erişimini sağlamak ve normal yaşamlarını sürdürebilmelerini desteklemek için Bakanlığınız gerekli tedbirleri almış mıdır?

6- Köylülerin meralarına ve tarlalarına gitmelerinin engellenmesinin gerekçesi nedir? Bu engellemeler sonucu köylülerin yaşadığı mağduriyet ve zararlar Bakanlığınızca telafi edilecek mi? Zararların giderilmesi ile ilgili köylüler bilgilendirildi mi?

7- İnsan hakları ve hukukun üstünlüğü temelinde, Peyindas (Söğütlü) köyündeki duruma ilişkin geniş çaplı bir inceleme yapmayı düşünüyor musunuz? Bu incelemenin sonuçları kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?

8- 2015 yılından önergeye cevap verildiği tarihe kadar Bitlis merkez ve ilçelerinde kaç kez ve hangi gerekçeler ile sokağa çıkma yasağı, askeri yasak ve güvenlik bölgesi ilanı olmuştur?