Kürdistan'daki petrol devleri: Bağdat ve Erbil haklarımıza saygı göstermeli, garanti altına almalı

Kürdistan Bölgesi'ndeki beş yabancı petrol şirketini de bünyesinde barındıran APIKUR, Irak ile Kürdistan Bölgesi hükümetleri arasındaki müzakerelerde genel bütçe yasası ve gerekse petrol ile gaz yasasında haklarının garanti altına almasını talep ediyor.

Kürdistan'daki petrol devleri: Bağdat ve Erbil haklarımıza saygı göstermeli, garanti altına almalı

Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümetleri arasında yeni bir petrol ve gaz yasası çıkarılması konusunda yapılan müzakereler öncesi bir açıklama yapan APIKUR, iki hükümet arasında yapılan petrol-gaz yasası ve bütçe müzakerelerinde uluslararası petrol sözleşmelerini de göz önünde bulundurulması ve petrol şirketlerinin de haklarının garanti altına alınarak yasaya dahil edilmesi çağrısı yaptı.

Açıklamanın devamında “İki taraf arasındaki müzakerelerin sonucunda Irak ve Kürdistan petrol endüstrisinin gelecekteki faaliyetlerin desteklenmesi için, PSC'ler olarak bilinen mevcut üretim paylaşım anlaşmaları kapsamında küresel petrol şirketlerine tanınan maliyetlerin ve kârların iadesini içermelidir” ifadelerine yer verildi.  

APIKUR, 2023 yılında Kürdistan Bölgesi'nde faaliyet gösteren uluslararası petrol ve gaz şirketleri tarafından, Bölgeyi uluslararası petrol ve gaz şirketleri, hizmet sağlayıcıları ve yatırımcılar için cazip bir destinasyon olarak tanıtmak amacıyla kuruldu.

Kürdistan Bölgesel Petrol Endüstrisi Birliği (APIKUR), Norveçli petrol şirketleri DNO, Genel Energy, Gulf Keystone Petroleum, HKN Energy ve ShaMaran Petroleum'un kurduğu Kürdistan Bölgesi'nde petrol çalışanlarını da dahil olduğu bir forumdur.

Petrol şirketlerinin açıklaması, 5 Ağustos 2023'te Irak başbakanın iki yardımcısı (dışişleri bakanı ve petrol bakanı), Kürdistan Bölgesi hükümet heyeti, petrol üreten vilayetlerin valileri, bakanlar kurulu danışmanlarının katılımıyla yeni bir gaz ve petrol yasası için kurulan komisyon toplantısından sonra geldi.

APIKUR yaptığı açıklamada, Kürdistan Bölgesi ile olan üretim paylaşım sözleşmelerinin İngiliz yasalarına uygun olduğunu ve Londra'daki Uluslararası Tahkim Mahkemesi aracılığıyla yürütüleceğini kaydetti..

Açıklamada bölgedeki siyasi, güvenlik ve jeolojik zorluklara rağmen son 15 yılda günde 250.000 varil petrol üretmeye devam edildiğine dikkat çekildi.

Sektörün on binlerce istihdam yarattığını ve petrol şirketlerinin aramalara milyonlarca dolar harcadığını, bunların bir kısmının Kürdistan Bölgesi'ne herhangi bir maliyeti olmadan yapıldığı ifade edildi.

Bağdat'ta 5 Ağustos'ta Petrol Bakanlığı, Kürdistan Bölgesi Yönetimi ve petrol üreten vilayetlerin valilikleri ile yapılan müzakereler ışığında petrol ve gaz yasasının nihai taslağı çıkana kadar özel bir çalışma belgesi hazırlanmasına karar verildi.

2007'den bu yana üç kez parlamentoya sevk edilen petrol ve gaz tasarısı, siyasi partiler arasındaki anlaşmazlıklar yasanın geçmesini engelledi.2007 taslağına ek olarak, 2008'de Irak Bakanlar Kurulu ve Kürdistan tarafından iki petrol ve gaz yasa tasarısı hazırlandı. Ancak parlamento tarafından onaylanmadı.

15 Şubat 2022'de Irak Federal Yüksek Mahkemesi, Kürdistan Parlamentosu tarafından 2007'de kabul edilen Kürdistan Bölgesi petrol ve gaz yasasının "anayasaya aykırı" olduğuna karar verdi.