‘PDK ve YNK Politbüro üyeleri önümüzdeki hafta toplanacak’

‘PDK ve YNK Politbüro üyeleri önümüzdeki hafta toplanacak’

Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) Politbüro Üyesi Fazil Mirani yaptığı açıklamada, önümüzdeki hafta PDK ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Politbüro Üyelerinin toplanacağını belirtti.

PDK Politbüro Üyesi Fazil Mirani bugün Erbil Valisi Firset Sofi’yi makamında ziyaret etti. Mirani görüşme sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Fazil Mirani partiler arası çelişkilere yönelik sorulan bir soruya cevaben: “Partiler kendi aralarındaki problemleri kesinlikle hükümet çalışmalarına yansıtmamalı ve aralarında çözmelidir.” dedi.

Fazil Mirani açıklamasında, PDK ve YNK Politbüro Üyelerinin 9 Mayıs’ta Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin Çalışma Ofisi’nde bir araya geleceklerini dile getirdi.

Coronavirüsün yayılmasını önleme ve mücadele kapsamında yürüttüğü çalışmalardan dolayı Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin çalışma ve tedbirlerinin çok değerli olduğuna değinen Fazil Mirani, hükümetin tedbir ve çalışmalarını ilk başta sıkı yürüttüğünü, daha sonra biraz esnettiğini, bölge halkının da buna destek verdiğini ve bu şekilde virüsün yayılmasını engellediğini, tehlikeyi en aza indirgediğini belirtti.

Süleymaniye’nin ‘Özyönetim’ talebine ilişkin sorulan soruya yönelik Mirani şunlara dikkat çekti: “Öncelikle sundukları veya sunacakları plan ve projeler Kürdistan Bölgesi Hükümeti Bakanlar Kurulu tarafından kabul görmesi gerekir. Daha sonra bu konuda çıkartılması icap eden yeni bir kanun tasarısı olacaksa konu Parlamentoya sunulmalı, görüşülmeli ve nihai karar verilmeli. Bu konuda kesinlikle kanun dışı bir çalışma yapılmamalıdır.”

Bağdat yönetiminin Kürdistan Bölgesi bütçesini kesmesine yönelik sorulan soruya Mirani şu yanıtı verdi: “Şayet biz bu ülkenin vatandaşlarıysak, sadece bize yüklenilen görevler değil, aynı zamanda haklarımızda tanınmalıdır. Bu nedenle yeni kurulacak Irak hükümetine karşı Kürt partileri kesinlike ortak bir tavır içerisinde olmalıdırlar.”