‘YNK Kürtleri idama gönderirken IŞİD’lileri serbest bırakıyor’

‘YNK Kürtleri idama gönderirken IŞİD’lileri serbest bırakıyor’

Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK), Kerkük’ün Hewice ilçesinde yakalanan ve IŞİD’li oldukları gerekçesiyle tutuklanıp Süleymaniye’deki cezaevine konulan 150 Sünni Arap’ı Kerkük’ün atanmış valisi Rakan Cuburi’ye teslim etti.

YNK Kerkük Sorumlusu, IŞİD savaşı sonrası tutuklanan örgüt mensuplarının teslimi için YNK’nin Kerkük yönetimi ve (16 Ekim olaylarından sonra yasadışı bir şekilde) Kerkük’e vali olarak atanan Rakan Cuburi’yle bir anlaşma yaptıklarını belirtti.

Kerkük Operasyonlar Komutanı, IŞİD tutuklularının serbest bırakılmadığını sadece kendilerine teslim edildiğini söyledi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) Kerkük-Germiyan Sorumlusu Adnan Kerkuki, YNK tarafından teslim edilen IŞİD mensuplarından bazılarının Peşmergelerin şehit edilmesinde, bazılarının da Kerkük saldırısında yer aldıklarını söyledi.

Kürdistan Parlamentosu'nun İçişleri Komitesi Üyesi Rızgar İsa, konuyla ilgili soruşturma başlatılacağını belirterek, uluslararası toplumun IŞİD’lilerinin serbest bırakılması konusunda tavır alması gerektiğini zira IŞİD’le mücadelenin uluslararası işbirliği gerektirdiğini vurguladı.

BasNews'de yer alan haberde; Kerkük atanmış Valisi Rekan Ciburi’nin başkanlığında Kerkük Operasyonlar Komutanı Said Harbiye, YNK Kerkük Sorumlusu  Heme Sûr Dûşîwanî çok sayıda aşiret lideri katılımıyla dün Kerkük’te bir toplantı gerçekleştirdi.  

Edinilen bilgilere göre, toplantıda YNK rekan Ciburi ve Arap aşiret lidelerine “terör” suçlamasıyla elinde tuttuğu 100 Arap tutukluyu bırakacağı sözü verdi.