YPG-IŞİD Anlaşmasına Rus müdahalesi

YPG-IŞİD Anlaşmasına Rus müdahalesi

Rakka’daki IŞİD militanlarına teslim olmaları ya da kenti teslim etmeleri konusunda Suriyeli Kürtlerin yapmış olduğu çağrıya IŞİD’den olumlu yanıt geldi.

Ağırlığını YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri sözcüsü Cihan Şeyh Ahmed, 31 Mayıs tarihine kadar Rakka kentinde bulunan IŞİD militanlarının silahları ile birlikte teslim olmaları halinde hayatlarının bağışlanacağını belirtmişti. Söz konusu çağrı doğrultusunda Rakka’daki IŞİD militanları ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında kentin boşaltılması konusunda anlaşma sağlandı. IŞİD ile SDG arasındaki anlaşma kapsamında IŞİD’liler, YPG tarafından açılan güvenli koridoru kullanarak Rakka’dan güneydeki Palmira kentine doğru çıkış yapmak istedi.

SDG ile yapılan anlaşma çerçevesinde güneydeki güvenli koridoru kullanarak Rakka’yı terk etmek isteyen yüzlerce IŞİD militanının bulunduğu 32 araçlık bir IŞİD konvoyu Rakka çıkışında Rus Uzay Hava Kuvvetleri tarafından vuruldu. Rus hava kuvvetleri birimlerince Rakka kentinin 24 saat gözlendiğini belirten Rus yetkili, ‘IŞİD’in Rakka’dan çıkmak için Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile anlaştı. Kürtler, teröristler için güvenli güney koridor açarak kentten sorunsuz çıkmalarını sağlamak istedi. Ancak Rus Uzay Hava Kuvvetleri bu manevrayı önlemeyi başardı. 25 Mayıs günü, 36 araçtan oluşan IŞİD konvoyu, Palmira yönünde ilerlerken tespit edildi ve Rus savaş uçakları tarafından yok edildi” dedi.