Yunan yetkili: İlticası kabul edilen Kürtlerin sayısı çok fazla

Yunanistan Sığınmacılar Genel Sekreteri Patroklos Georgiadis, ellerindeki istatistiklere göre ülkede ilticası kabul edilen Kürtlerin sayısının diğer mültecilere oranla daha yüksek olduğunu söyledi.

Yunan yetkili: İlticası kabul edilen Kürtlerin sayısı çok fazla

Rûdaw TV’de Hemin Abdullah’ın hazırlayıp sunduğu “Diaspora” programının bu haftaki bölümünün önemli bir kısmı, özellikle göçmen politikasında yaşanan değişikliklerin ardından Yunan hükümetinin Kürt göçmenlere yönelik yaklaşımı üzerineydi.

Yunanistan Sığınmacılar Genel Sekreteri Patroklos Georgiadis, bu konuda Hemin Abdullah’ın sorularını yanıtladı:

Bildiğiniz gibi Kürtler farklı ülkelerden, Ortadoğu'da dört ülkeden gelerek çoğunlukla Yunanistan üzerinden diğer Avrupa ülkelerine de ulaşmaya çalışıyor. Burada kalmak isteyen birçok Kürt de gördüm. Çünkü ülkenizi ve insanlarınızı seviyorlar. Kürtlere yönelik göç politikanız nedir?

Kürtlere yönelik politikamız, elimizdeki istatistiklere göre burada iltica talebi kabul edilen Kürtlerin oranı oldukça yüksek. Bu diğer Avrupa ülkeleri ile kıyaslanamaz. Çoğu burada sığınma hakkı alıyor. Kendi özel durumları veya davaları olan bazıları hariç.

Yani hangi ülkeden oldukları önemli değil? Örneğin Irak'tan, Suriye'den, Türkiye'den veya İran'dan mı oldukları?

Hangi ülkeden geldikleri önemli değil. Davaları ve taleplerine göre değerlendiriyor ve buna göre karar veriyoruz.

Göçün, göçmenlerin kaldığı ülke için sorunlar getirdiğini biliyorum. Yunanistan'daki Kürt göçmenlerle, büyük sorunlar yaşıyor musunuz?

Böyle bir sorunumuz yok.

Böyle bir sorununuz yok dediniz. Göçmenler konusunda Kürdistan hükümetiyle veya Irak hükümetiyle aranızda bir işbirliği var mı?

Elbette bir iletişim köprümüz var ve birlikte çalışıyoruz.

Kürt göçmenlerin çoğunun sığınma hakkı aldığını söylüyorsunuz. Bu bir bakıma Kürt göçmenlere çağrı biçimi değil mi? Onlara buyrun gelin demiş olmuyor musunuz? Bu hassas bir ifadedir.

Hayır, değil! Kürt göçmenler, her davanın farklı ve özel olarak ele alındığını bilmelidir. Bu, kabul oranlarının her zaman yüksek olacağı anlamına gelmiyor. Ancak duruma, duruma ve değerlendirmelerine bağlı olarak, farklılık gösteriyor.

 

Rudaw