Zirvenin ardından S-400 krizi: Erdoğan'dan açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD dönüşü gazetecilere yaptığı açıklamada Washington’un S-400 hava savunma sistemini tamamen kaldırma fikrini doğru bulmadıklarını söyledi.

Zirvenin ardından S-400 krizi: Erdoğan'dan açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD dönüşü gazetecilere yaptığı açıklamada Washington’un S-400 hava savunma sistemini tamamen kaldırma fikrini doğru bulmadıklarını söyledi.

BBC Türkçe'nin haberine göre Erdoğan, ABD ile Türkiye arasındaki sorunların çözümü için ABD Başkanı Trump’ın "samimi bir çaba içerisinde olduğunu" belirterek şunları kaydetti:

“Trump’a karşı olan çevrelerin ilişkilerimizin bozulması için yoğun bir çaba içinde olduğunda ifade etmem de fayda var. Patriotları almaya hazır olduğumuzu Sayın Trump’a söyledim. F-35 programının müşterisi değil ortağı olduğumuzu da kendilerine hatırlattım. Biz NATO’nun ikinci büyük ordusuna sahibiz. Amerika ile de güçlü ilişkilerimiz var. Fakat savunma kaynaklarımızı çeşitlendirmek de ulusal çıkarlarımızın ve egemenlik haklarımızın bir gereğidir. S-400’ü de savunma sistemlerimizin içerisinde önemsiyoruz. 'Uygun şartlarda verecekseniz biz Patriotları da alabiliriz' dedik. Patriotları alırken S-400’ü tamamen kaldırma teklifini biz egemenlik haklarımız üzerinde bir tasarruf olarak görüyoruz ve kesinlikle doğru bulmuyoruz.

Erdoğan, sözlerinin devamında, “Bizim şu anda Rusya ile de ikili ilişkilerimiz var. Bu ilişkimizi bozamayız. Ki bunun içinde stratejik ilişkimiz var. Nedir bu stratejik ilişki? Doğalgaz meselesi. (…) bizim kalkıp S-400’ü bırakıp tamamen Patriot’a yönelmemiz gibi bir şey olamaz. 'Ama biz Patriot’u da alalım' dedik. Ama S-400’ü de alacağız. Çünkü bizim çok yönlü bir savunma sistemini kurma anlayışımız var. Silahlı Kuvvetler olarak kendi programımızı böyle belirledik. Yani elimizde o da olacak, o da olacak" diye konuştu.

Erdoğan, Trump'la ortak basın açıklamasında "Savunma sanayi alanındaki köklü ilişkilerimiz konusu da gündemimizdeydi. S-400 sistemi ve F-35 programı başta olmak üzere sınamaların üzerinden ancak diyalogla gelebiliriz" demişti.

Beyaz Saray'dan ise “Diğer cephelerde ilerleme sağlamak için, Türkiye'nin Rus S-400 hava savunma sistemini satın almasını içeren sorunları çözmemiz çok hayati" açıklaması yapılmıştı.