1700 askerin öldürülmesinden sorumlu tutuluyordu: Saddam’ın yeğeni serbest bırakıldı

Irak mahkemesi, devrik diktatör Saddam Hüseyin’in Spyker Katliamı zanlısı olan yeğenini Abdullah es-Sebavi el-Tikriti’yi serbest bıraktı. IŞİD üyeliği ile suçlanan Sebavi geçen yıl Lübnan’da tutuklanarak Irak’a iade edilmişti.

1700 askerin öldürülmesinden sorumlu tutuluyordu: Saddam’ın yeğeni serbest bırakıldı

Irak’ın başkenti Bağdat’taki Resafe Ağır Suçlar Mahkemesi’nin 20 Eylül 2023 tarihinde devrik diktatör Saddam Hüseyin’in yeğenini Abdullah es-Sebavi el-Tikriti’yi serbest bıraktığı ortaya çıktı.

Saddam Hüseyin’in üvey kardeşinin oğlu olan es-Sebavi, 12 Haziran 2014 yılında IŞİD’in Tikrit’teki Spyker Askeri Üssü’ne düzenlediği saldırıda Irak ordusuna bağlı 18’inci Tümen'den bin 700 askerin katledilmesinden sorumlu tutuluyordu.

Mahkeme, Sebavi ile birlikte aynı katliamdan yargılanan Ali Kasım e-Şihet’i de “haklarındaki suçlamaların düştüğü” gerekçesi ile serbest bıraktı.

1994 doğumlu es-Sebavi, 11 Haziran 2022’de Irak’ın talebi üzerine Lübnan’da Interpol’ün emriyle tutuklanmış ve 11 Kasım 2022’de Irak’a iade edilmişti.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani 12 Kasım 2022'de Irak Interpol Polis Müdürlüğü'nün Sebavi’nin iadesi nedeniyle ödüllendirilmesi talimatı vermişti.

Saddam Hüseyin'in üvey kardeşi Sabavi İbrahim Tikrit, Baas Partisi iktidarı döneminde istihbarat teşkilatı başkanlığı dahil olmak üzere çeşitli görevlerde bulunmuş, 2005 yılında tutuklanmış 2013 yılında Bağdat'taki bir hastanede ölmüştü.

2014 yılında Tikrit'i ele geçiren IŞİD, 12 Haziran günü yüzlerce Iraklı askerin kurşuna dizildiğini gösteren görüntüleri paylaştı. Bu olay tarihe "Spyker Katliamı" olarak geçti. 

Katledilen kişilerin Spyker Askeri Üssü'ndeki güvenlik görevlileri olduğu ortaya çıktı. Irak Parlamentosu önce esir alınan ve sonra birer birer kurşuna dizilerek öldürülen bin 700 kişinin askeri üsteki öğrenciler olduğunu açıklamıştı.