Irak Başbakanı: Almanya’nın Ezidilere verdiği desteği takdir ediyoruz

Almanya ziyareti öncesi konuşan, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, "Almanya’nın Ezidi toplumuna verdiği desteği kesinlikle takdir ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Irak Başbakanı: Almanya’nın Ezidilere verdiği desteği takdir ediyoruz

Almanya ziyareti öncesi konuşan, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, "Almanya’nın Ezidi toplumuna verdiği desteği kesinlikle takdir ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Dün Dışişleri Bakanı, Sanayi Bakani, Göç ve Göçmen Bakanı, bazı danışmanlar ve iş insanlarından oluşan bir heyetle Almanya’yı ziyaret eden Sudani, Rûdaw haber ajansı  tarafından sorulan  soru üzerine Almanya ziyaretinin içeriğinden söz etti.

Almanya ile imzalamayı planladıkları mutabakatlara değinen Sudani, “Bu mutabakatların en önemlilerinden biri de Elektrik Bakanlığı ile ilgili. Bunun, Irak elektrik sektörünün üretim, iletim ve dağıtımı sektörlerinin iyileştirilmesinde rol oynaması bekleniyor” dedi.

“Almanya ile bazı mutabakatlar imzalanacak”

Bu ziyaret için ön hazırlıkların yapıldığını kaydeden Sudani, “Elektrik enerjisi üretimi, gaz üretimi ve petrokimya sektörü alanlarında bu ziyaret için ön hazırlıklar yapıldı. Alman bakanlarla cuma günü imzalanacak bir dizi mutabakat zaptı var” diye belirtti.

“Almanya, IŞİD’e karşı savaşta Irak’ı destekledi”

Irak-Almanya ilişkilerine değinen Sudani, “Almanya ve Irak arasında iyi ilişkiler var. Almanya, IŞİD’e karşı savaşta Irak’ı destekledi. Şu anda da danışmanlardan oluşan bir Almaya ekibi Irak’ta. Almanya, siyasi olarak da Irak'ın istikrarını ve birliğini destekleyen ülkelerden biri oldu ve 2003’ten bu yana siyasi ve demokratik hareketi destekledi. Bunların tümü temel ve bu ilişkileri geliştirmeye çalışıyoruz. Almanya’nın Avrupa Birliği (AB) içerisindeki rolünün farkındayız. Almanya, iletişim ve ekonomik kalkınma için ufuk açması beklenen söz ettiğimiz sektörlerin yanı sıra en güçlü 4’üncü ekonomi durumunda” şeklinde konuştu.

“Almanya’nın Ezidilere verdiği desteği takdir ediyoruz”

Sudani, Almanya’nın Ezidi katliamını soykırım olarak tanımaya ilişkin çabalarına ilişkin olarak da “Irak, IŞİD'in saldırıları ve suçlarıyla karşı karşıya kalan Ezidi toplumun haklarını güvence altına almak ve haklarını iade etmek için hükümet ve parlamento aracılığıyla bir dizi karar aldı ve yasalar çıkardı. Son zamanlarda da uzun süredir beklenen bir kararla Ezidilere topraklarının tapularını verdi. Almanya’nın Ezidi toplumuna verdiği desteği kesinlikle takdir ediyoruz. Ezidilere karşı işlenen suçları kınayan ve bu toplumu destekleyen girişimleri memnuniyetler karşılarız” ifadelerini kullandı.

“Mesrur Barzani ile görüşme olumlu geçti”

Sudani, 11 Ocak 2023 tarihinde Başbakan Mesrur Barzani ile  yaptıkları görüşmeye ilişkin olarak “Görüşme olumlu geçti, aynı zamanda ilişkilerin geliştirilmesi ve hükümeti gündeminin uygulanması çerçevesindeydi” diye konuştu.