Kazimi’den Bağdat’taki ‘kanlı olaylara’ soruşturma talimatı

Kazimi’den Bağdat’taki ‘kanlı olaylara’ soruşturma talimatı

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi, başkent Bağdat’taki gösteriler sırasında 2 protestocunun hayatını kaybettiği olay hakkında soruşturma talimatı verdi.

Iraklı protestocuların Bağdat’taki Tahrir Meydanı’na giden yolu lastik yakarak kapattığı esnada Kazimi, ulusa sesleniş konuşması yapıyordu.

Kazimi, televizyon kanallarından yayınlanan konuşmasında, “Gençlerin dünkü gösterileri meşru bir haktır. Güvenlik güçlerinin protestocu kardeşlerimize doğru bir kurşun bile atma izni yok. Tüm kurşunlar, haklarını bağıran gençlerimizi ve halkımızı hedef alıyor. Bu, ilkelerimize ve saygınlığımıza yöneltilmiş bir kurşundur” ifadelerini kullandı.

Kazimi, konuşma öncesinde, Pazar akşamı Tahrir Meydanı’ndaki gösterilere güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu iki protestocunun hayatını kaybettiği, en 11 kişinin yaralandığı olayla ilgili acil soruşturma talimatı verdi.

Ekim 2019’da başlayan ve aylarca süren başlayan ve aylarca süren hükümet karşıtı gösterilerde 550’yi aşkın kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 30 bin kişi yaralandı, onlarcası suikaste uğradı ya da kaçırıldı. Dönemin Başbakanı Adil Abdulmehdi, gösterilerin baskısı üzerine 30 Kasım’da istifa etti ve yerine Kazimi geldi.

Irak Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı Sözcüsü Yahya Resul, dünkü açıklamasında, Kazimi’nin Tahrir Meydanı’ndaki olayların, protestocuların güvenliğinden sorumlu Bağdat Operasyonlar Komutanlığı ile koordinasyon içinde acilen soruşturma talimatı verdi.

Resul, protestoculara güvenlik güçlerine yaklaşmama çağrısında bulunarak, gösteri haklarını kullanmalarını istedi.

Güvenlik güçlerine protestocuları koruma ve savunma konusunda açık talimatların verildiğini belirten Resul, bu gösterileri, Irak Anayasasının güvence altına aldığı hukukun talep etmediği başka hedeflere saptırmayı isteyen kişiler olduğunu söyledi.

Gözlemciler, Kazimi’ye karşı olan çevrelerin, ülkede 50 dereceye ulaşan hava sıcaklıkları altında yaşanan elektrik kesintilerinden dolayı öfkelenen halkı kullanmasına karşı uyarıyorlar.

Irak’ta son günlerde başta elektrik kesintileri olmak üzere temel altyapı hizmetlerinde yaşanan aksaklıklar nedeniyle birçok kentte öfkeli gösteriler düzenleniyor. Kazimi’nin önümüzdeki günlerde yeni bir gösteri dalgasıyla karşı karşıya kalabileceğine işaret eden değerlendirmeler yapılıyor. Ancak ülkedeki mali sıkıntılar sebebiyle çözüm bekleyen meselelere acil müdahalelerin yapılması uzak bir ihtimal olarak görülüyor.

Resmi makamlar, Tahrir Meydanı’nda güvenlik güçleri ile protestocular arasında patlak veren kanlı çarpışmaların nedenine ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı.

Rad el-Gazi, “Bir grup insan, Tayaran Meydanı yakınlarında bulundukları araçlardan göstericilerin üzerine ateş açtı. Olay daha sonra Tahrir Meydanı’nda sıçradı. Kazimi hükümetine muhalefet eden grupların, protestocuları güvenlik güçlerine karşı kışkırtarak hükümetin prestijini etkileme çabası olabileceği ihtimali dile getiriliyor” dedi.

Irak’taki Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) bürosundan Tahrir Meydanı’ndaki olaylarla ilgili açıklama yapıldı.

Çatışmaların 2 kişinin şehit olmasına ve 11 kişinin yaralanmasına neden olduğu belirtilen açıklamada, güvenlik güçlerinden de 4 kişinin yaralandığı ve gerçek, saçma ve plastik mermilerin kullanılması sonucu 8 çadırın yandığı bilgisine yer verildi.

Komiserlik ekiplerinin Bağdat ve diğer illerde gösterileri gözlemeye devam ettiğinin aktarıldığı açıklamada, Tahrir Meydanı’nda Pazar akşamı güvenlik güçleri ile protestolar arasında çıkan çatışmalarda şehit ve yaralıların olmasından duyulan büyük endişe dile getirildi.

Tahrir’deki olayların insan hakları, BM yasa uygulama standartları ve barışçıl gösteri hakkının açık bir ihlali olduğu ifade edilen açıklamada, Irak hükümetine bu olaylarla ilgili acil soruşturma yürütme ve ihmali bulunanları adalete teslim etme çağrısı yapıldı.

Açıklamada ayrıca güvenlik güçleri ve göstericilerden sağduyulu hareket etmeleri istendi.

Öte yandan Irak medyasının aktardığına göre, Bağdat’ta ABD güçlerinin bulunduğu Taci Askeri Üssü’ne dün katyuşa füzeleriyle saldırı düzenlendi.

Irak’ta ABD askerlerinin kaldığı üslere yönelik roketli saldırılar son dönemde sık sık tekrarlanıyor.

İranlı General Kasım Süleymani’nin öldürüldüğü ocak ayından itibaren bu tür saldırılar ivme kazandı..(aawsat)