2019 Miss Earth, Kürt kadını Kürdistan'ı ‘Yeryüzü Güzeli’ yarışmasında temsil edecek

Kürt kadını, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından düzenlenen 2019 Miss Earth (Yeryüzü Güzeli) yarışmasına Kürdistan adına katılıyor.

 2019 Miss Earth, Kürt kadını Kürdistan'ı ‘Yeryüzü Güzeli’ yarışmasında temsil edecek

Avustralya’da yaşayan Jasmin Erdelan Muhammed adlı Kürt kadını, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından düzenlenen 2019 Miss Earth (Yeryüzü Güzeli) yarışmasına Kürdistan adına katılıyor.

Çevre ve doğal yaşamın korunması ve insani sorunlara dikkat çekmek amacıyla BM tarafından düzenlenen “Yeryüzü Güzeli” yarışması bu yıl Hindistan’da düzenleniyor.

Erbil’in Koye ilçesinde doğan ve 12 yıldır ailesiyle Avustralya’da yaşayan 29 yaşındaki Jasmin Erdelan Muhammed, uluslararası çocuk hakları alanında mastr yaptı. 4 yıldır Malezya asıllı eşiyle evli olan Jasmin Erdelan Muhammed bir de kız çocuğu var.

Rûdaw’a konuşan Jasmin Erdelan Muhammed, her zaman insani yardım projelerinde gönüllü olarak çalıştığını belirterek, “Hayalim uluslararası kuruluşlarda insani yardımlar konusunda çalışmaktı. Ve bu hayalimi gerçekleştirdim. 4 yıldır Avustralya’ya gelen Kürt göçmenlere yardım amaçlı gönüllü olarak çalışıyorum. 3 yıldır da uluslararası kuruluşta çocuk ve engellilere yönelik projelerde görev alıyorum” dedi.

Bu yıl BM’nin düzenlediği güzellik yarışmasında Kürdistan Bölgesi’ni temsil etmek istediğini söyleyen Jasmin Erdelan Muhammed, sözlerine şunları ekledi:

“BM bünyesinde yapılan bu yarışmaya tüm ülkelerden katılım oluyor. Bu yarışma her yıl bir ülkede gerçekleşiyor. Bu yılki yarışma Hindistan’da gerçekleşecek. Yarışma ‘evli ve çocuklu, dul ve genç kızlar olarak’ 3 farklı grupta birkaç listeden oluşuyor. Benim katıldığım grupta farklı ülkelerden 28 ila 52 yaş arasındaki kadınlar katılıyor. Tacı almak için 40 ülkeden 40 kadın rekabet edecek. Avustralya adına yarışmaya katılabilirdim ama bir Kürt kadını olarak Kürdistan adına katılmak istedim. Çünkü ben Kürt’ün ve hiçbir şey bunu değiştiremez. Kürt kadınının güç ve kapasitesini dünyaya göstermek istiyorum.”

Yarışmanın kriterlerine ilişkin ise Jasmin Erdelan Muhammed, şunları söyledi:

“Yarışmanın kriterleri; gönüllü çalışmalar, kültür seviyesi ve fiziksel güzelliktir ancak yarışmacı gönüllü işlerde aktif ve donanımlı olmakla beraber fiziksel güzelliğe de sahipse elbette tacı takmak için şansı da artıyor. Yarışmacılar bir yıl öncesinden başvuru yapması gerekiyor” diye konuştu.

Jasmin Erdelan Muhammed, bu yılın kasım ayının başında yarışmanın düzenleneceğini belirterek, “Geçmişten bugüne yaptığım çalışmaları gözönüne alınacağına inanıyorum. Tacı almasamda takdir plaketi alacağıma inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Babası ve eşinin kendisini desteklediğini dile getiren Jasmin Erdelan Muhammed, Kürdistan halkının da kendisine destek vermesi çağrısında bulunarak, “Kürdistan da gönüllü işler yapmam için Kürdistan halkının yardım ve desteğine ihtiyacım var” dedi.