31 Mart'ta Türkiye'nin kilitleneceği illerdeki son durum
Türkiye, 56 milyon 911 bin 967 seçmenle takvimler 31 Mart Pazar’ı gösterip oy verme işlemi başladığında Mahalli İdareler Genel Seçimleri için sandık başına giderken Türkiye’nin gözü İstanbul, Ankara, Antalya, Mersin, Adana, Bursa, Şanlıurfa, Adıyaman ve Samsun illerinde olacak.
Türkiye, 56 milyon 911 bin 967 seçmenle takvimler 31 Mart Pazar’ı gösterip oy verme işlemi başladığında Mahalli İdareler Genel Seçimleri için sandık başına giderken Türkiye’nin gözü İstanbul, Ankara, Antalya, Mersin, Adana, Bursa, Şanlıurfa, Adıyaman ve Samsun illerinde olacak.
İstanbul
İktidar ve muhalefet partilerinin her seçim dönemi üzerinde durduğu, "Kazanan, Türkiye’yi kazanır" yorumlarının yapıldığı İstanbul bu seçimde de kilit konumunda.
İleri sürüş uzmanından sosyal antropoloğuna, anahtar teslim ev yenilemeciden spor uzmanına, avukatından gazetecisine kadar 32 adayın yarıştığı İstanbul’da öne, iki aday çıkıyor. Bu adaylar son başbakan, ve mesleği YSK tarafından “TBMM Başkanı” olarak yazılan Cumhur İttifakı’nın adayı Binali Yıldırım ve İstanbul’un ilçelerinden Beylikdüzü’nün belediye başkanıyken CHP tarafından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday gösterilen Ekrem İmamoğlu. İki isim de seçim yarışında iddialı. Son ana kadar iki isim için yapılan anketler birbirine “çok yakın” olmasıyla dikkati çekti.
Geçmişte İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı da yapan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan seçim çalışmaları döneminde İstanbul'a özel önem verdi. Son güne kadar İstanbul'u ilçe ilçe gezen Erdoğan Cumhur İttifakı'ndaki ortağı Devlet Bahçeli'yle İstanbul'da 'Büyük İstanbul Mitingi'ni gerçekleştirdi.
Ankara
Ankara, 31 Mart yerel seçim sürecinde en çok tartışmanın yaşandığı şehirlerinden biri oldu. İyi Parti'nin de desteklediği CHP'nin adayı Mansur Yavaş ve eski bakan, AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki'nin yarıştığı Ankara'da FETÖ'den sahte senet iddialarına kadar birçok olay gündeme geldi. Erdoğan'ın "Seçimde sonra gereği yapılır" dediği Yavaş için muhalefet liderlerinden sert tepkiler geldi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Erdoğan diyor ki 'kazanırsa ben bunu başlatmam'. Kimsin sen ya? O zaman ben niye seçime giriyorum? Bu ne demektir?" derken İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Erdoğan için "Pamuk gibi olacak" açıklaması yaptı.
Kamuoyuna yansıyan anketlerde önde olduğunu sık sık dile getiren Yavaş, mitinglerinde rakibiyle farkın sürekli açıldığını söyledi. Buna karşın iktidar cephesinden anketlerin gerçeği yansıtmadığına dair açıklamalar geldi. Yavaş ve Özhaseki'nin arasındaki tartışmalı seçim sürecinin sonu, Ankaralılar ve Türkiye kamuoyu tarafından merak ediliyor.
Mersin
Türkiye'nin güneyindeki Mersin, Türkiye seçim tarihinde ilklerin yaşandığı bir süreci yaşadı. Mevcut belediye başkanı Burhanettin Kocamaz önce partisi MHP'den istifa etti. Daha sonra milliyetçi söylemleriyle öne çıkan İyi Parti'nin adayı olarak sahaya çıktı. Seçim çalışmalarını sürdürdü. Seçim evraklarının teslim edilmesinin son günü olan tarihte Kocamaz için başvuran İyi Parti Mersin teşkilatına YSK'dan "ret" yanıtı geldi. Defalarca itirazın yapıldığı, ara formüllerin arandığı Kocamaz için Demokrat Parti adaylığı formülü bulundu. Demokrat Parti'nin adayı yarıştan çekildi, ancak bundan da sonuç çıkmadı. YSK kararıyla aday olamayan Kocamaz yarışın dışında kaldı. İyi Parti'nin adayı Demokrat Parti listesinden eski bakan Ayfer Yılmaz oldu. Yılmaz son güne kadar Kocamaz ile seçim çalışmalarını sürdürdü.
MHP'nin adayı ise Mersin'in Toroslar ilçesinin belediye başkanı olan Hamit Tuna olarak belirlendi. AKP'nin aday çıkarmadığı kentte yıllarca omuz omuza mücadelelerini sürdüren Kocamaz ve Tuna bu seçim sürecinin ilk etabında rakip oldu. AKP'lilerin de destek verdiği Tuna'nın Kocamaz'ın adaylığının iptaliyle eli güçlendi.
Kocamaz'dan önce 3 dönem kenti yöneten CHP de güçlü bir adayını sahaya sürdü. CHP'den milletvekilliği de yapan Vahap Seçer kentte üstlendiği yöneticilik görevleriyle tanınıyor. Vatandaş, seçim sonuçları açıklandığında yüzde 50'yi bulamayan nadir kentlerden biri olacak Mersin'deki sonuçları merakla takip edecek.
Adana
31 Mart yerel seçimlerinde "bıçak sırtı" olarak görülen kentlerden birisi Adana. MHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ile Adana'nın en büyük ilçesi Seyhan'ı yöneten CHP'li Zeydan Karalar, Cumhur ve Millet İttifaklarını arkalarına alarak yarışa giriyor. 24 Haziran'da Adana'da yüzde 13,5 oy alan HDP'nin Karalar'a vereceği desteğin seçimin kaderini değiştireceği yorumları yapılıyor.
2014'teki yerel seçimlerde Adana'da seçimi CHP adayına karşı 1 puan farkla kazanan Hüseyin Sözlü, bu dönem Cumhur İttifakı'nın desteğiyle yerini koruma hesabı yapıyor. Millet İttifakı adayı olarak büyükşehir belediye başkanlığı yarışına katılan CHP'li Zeydan Karalar ise Kürt seçmenin oyuna talip olduğunu ve alacağına inandığını belirtiyor.
Antalya
Ankara'nın etkisi altındaki kemikleşmiş siyasetin kararsız seçmeni yarattığı kentlerden biri olan Antalya'da seçimi kim kazanırsa sürpriz olmayacak. Son 3 seçimde el değiştiren adaylarının her ikisi de Antalyalı ve merkez sağ kökenli.
Adalet Partisi, Anavatan Partisi (ANAP) gibi partilerde siyaset yapmış mensupları bulunan bir aileden gelen Menderes Türel, ilk kez 2004-2009 döneminde belediye başkanlığı yaptı.
2009'daki yerel seçimlerde CHP'li Mustafa Akayadın'a yenilen ve 2011-2014 arasında AKP milletvekilli olarak görev yapan Türel, 2014'teki yerel seçimlerde ise belediyeyi Akaydın'dan geri aldı.
ANAP'tan Konyaaltı Belediye Başkanı seçilen Muhittin Böcek ise 2004, 2009 ve 2014'te CHP'den aynı ilçenin belediye başkanı oldu. 1999'da yüzde 27 oyla yönetime gelen Böcek, bu oranını ilerleyen yıllarda yüzde 50'lerin üzerine çıkardı.
Kıran kırana giden yarışta HDP seçmeninin CHP'ye desteği, büyükşehirde Böcek'in elini güçlendirdiği gibi, Kepez'in AKP'den CHP'ye geçiş ihtimalini de gündeme taşıyor.
Blok oyların yakınlığı, dengeler, sokaktaki kıyasıya rekabet düşünüldüğünde Antalya'da hiçbir sonuç sürpriz olmayacak gibi görünüyor.
Bursa
Bursa’da CHP ve İyi Parti'den oluşan Millet İttifakı'nın yerel seçimde AKP’yi zorlayacağı yorumları sürekli konuşuldu. Bunun AKP tarafından seçildiği halde görevden alınan belediye başkanına bağlı bir neden olduğunu öne sürüldü. Bursa'da Nilüfer’in belediye başkanı Mustafa Bozbey ile AKP' adayı Alinur Aktaş karşı karşıya.
Muhafazakâr oyların yüksek olduğu kentte CHP Nilüfer ve Mudanya’da belediye başkanlıklarına sahip. Ancak bu seçimlerde CHP-İyi Parti ittifakının büyükşehir seçimini zorlayabileceği, ilçelerde ise bu iki belediyeye ek olarak Karacabey ve Mustafakemalpaşa’da İyi Parti, Yıldırım ve Gemlik’in de CHP’nin kazanma şansının olduğu belirtiliyor.