Katalonya, bağımsızlık ilanı takvimini de belirliyor

Katalonya, bağımsızlık ilanı takvimini de belirliyor

Katalonya’da 1 Ekim'de yapılacak bağımsızlık referandumu hazırlıkları devam ederken, sonucun "evet" olması halinde bağımsızlık ilanı için de takvim oluşturulmaya başlandı. Bağımsızlıkçı partiler, Kataonya parlamentosuna sundukları yasa tasarısında "evet" sonucundan sonraki 48 saat içinde bağımsızlığın ilan edilmesini talep ediyorlar. 

Katalonya özerk yönetiminde azınlık hükümeti olarak iktidarda bulunan  "Evet" için Birlik İttifakı (Junts pel Si) ve ona dışarıdan destek veren radikal sol görüşlü Halk Birliği Adaylığı Partisi (CUP), uzun süredir üzerinde  çalıştıkları “Katalonya Kendi Geleceğine Karar Verme Referandum Yasası” tasarısını kamuoyuyla paylaştı.

Tasarıda, 1 Ekim'de bağımsızlık referandumunun yapılması ve  sonunda ‘Evet’in kazanması halinde 48 saat içinde bağımsızlık ilan edilmesi, aksi halde ise erken seçime  gidilme kararı alınacağı belirtildi.

Merkezi hükümet ve Anayasa Mahkemesi’nin onayı olmaması nedeniyle İspanya tarafından yasa dışı ilan edilen bağımsızlık referandumuyla ilgili yol haritasının çizildiği yasa tasarısında, İspanyol devletinin referandumu engellemeye yönelik kararlarının tanınmayacağı ima edildi.

“Ben Başkan olduğum sürece referandum yapılacaktır” diyen Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, tasarının  sunumunda, şöyle konuştu:

“İspanyol devletinin hiçbir gücü referandumu frenleyemez. 1 Ekim'de  hiçbir tren çarpışması olmayacak. Bir tren ölüm yolunda kalacak diğeri ise yoluna  devam edecek. Referandumda 'hayır' kazansa bile hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.”

Söz konusu yasa tasarısının, ilerleyen günlerde Katalonya Parlamentosu’nun  gündemine alınıp, en geç ağustos başında oylanması bekleniyor.