AB: Şengal’de durumun normalleştirilmesi için yardım etmeye hazırız

Avrupa Birliği (AB), Şengal’de durumun normalleşme sürecine yardım etmeye hazır olduklarını bildirdi.

AB: Şengal’de durumun normalleştirilmesi için yardım etmeye hazırız

Başkent Erbil’de bulunan Avrupa Birliği (AB) ve Avrupa Parlamentosu üyelerinden oluşan heyet düzenlediği basın toplantısında bölgedeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Irak’ın komşuları Irak içişlerine karışmamalıdır” çağrısında bulunan AB heyeti, Şengal bölgesindeki durumun normalleştirilmesi için başlatılan sürece yardım etmeye hazır olduklarını kaydetti.

Heyet, AB’nin Şengalli mültecilerin evlerine dönmesine de yardım etmeye hazır olduklarını ifade etti.

Öte yandan AP Savunma Komisyonu Başkanı Nathalie Loiseau, Kürdistan Parlamentosu Başkanlığı ile gerçekleştirdiği görüşme sonrası düzenlediği basın toplantısında Şengal’deki durum ve Kürdistan Bölgesi'ndeki parlamento seçimleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunmuştu.

IŞİD tehdidinin devam ettiğini belirten Nathalie Loiseau, “Irak’ta ve Kürdistan Bölgesi idaresi dışındaki bölgelerde (Kürdistani bölgeler) IŞİD tehdidi devam ediyor. Bu nedenle Peşmerge Güçleri ve Irak ordusuyla işbirliğimiz devam edecek” demişti.

Şengal’deki durumu değerlendiren Loiseau, "Şengal'deki durumdan endişe duyuyoruz ve bizim açımızdan en kötüsü ise Şengal halkının evlerine dönememesidir" ifadelerini kullanmıştı.

Irak hükümetine çağrıda bulunan AP yetkilisi, "Irak hükümeti, Şengal'deki durumu normalleştirmek için mümkün olan en kısa sürede çalışmalı" şeklinde konuşmuştu.

Kürdistan Bölgesi’nde parlamento seçimleri için bir tartışma olduğunu bildiğini belirten Loiseau, “Umarım partiler seçimin zamanında yapılması için bir anlaşmaya varır" demişti.

Irak’taki genel duruma da değinen Nathalie Loiseau, “Irak'taki genel duruma gelince, Avrupa Birliği bağımsız ve güçlü bir Irak istiyor, komşu ülkelerin ve yabancı tarafların müdahalesinin kurbanı olan bir Irak değil" değerlendirmesinde bulunmuştu.