Abadi'den Pence'in Erbil ziyaretine tepki

Abadi'den Pence'in Erbil ziyaretine tepki

Nasır Koalisyonu Başkanı ve Irak’ın önceki dönem Başbakanı Haydar Abadi, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in Erbil ziyaretine tepki göstererek, “Bağdat Irak’ın başkentidir, Erbil değil” dedi.

ABD Başkan Yardımcısı Pence Irak’ın Enbar kentinde bulunan askeri üssü ziyaret ettikten sonra başkent Erbil’e gelerek Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve üst düzey yetkililerle bir araya geldi.

Pence’in Iraklı yetkililerle görüşmemesi dikkat çekti.

Mike Pence’in Bağdat’ı ziyaret etmeden Erbil’e gitmesine tepki gösteren Abadi, Irak’ın başkentinin Erbil değil Bağdat olduğunu ifade etti.

Ülkenin egemenliğinin ihlal edildiğine yer verilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Nasır Koalisyonu olarak Irak’ın egemenliğini ihlal eden ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in bu ziyaretini kınıyoruz. Bağdat Irak’ın başkentidir, Erbil değil. Bu nedenle Erbil ve Aynu'l Esad’e düzenlenen bu ziyaretin Bağdat tarafında kabul edilmesini reddediyoruz.

Milli egemenlik meselesi kimse tarafından taviz verilecek bir konu değildir. Irak devletinin egemenliğinin göz önünde bulundurulmadan yapılan bu ziyaretin reddedilmesi edilmemesi gerekiyordu."

Irak Başbakanlık ofisinde Pence’ni Irak ziyaretine ilişkin yapılan açıklamada, “Mike Pence, Enbar ilinde Adil Abdulmehdi ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Başbakan Abdulmehdi Pence görmek için Enbar’a gitmeyi reddetti. ABD Başkan yardımcısının protokol yetkilileri güvenlik gerekçeleriyle Pence’in Bağdat’a ziyaretini onaylamadığı belirtildi” bilgilerine yer verildi.