ABD ile Türkiye arasında YPG anlaşması

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkan yardımcısı Mike Pence arasında yapılan görüşmelerin ardından Türkiye'nin 120 saat için saldırılarını durdurması, bu süre içerisinde YPG'nin belirlenen güvenli bölge'den çıkarılması kararlaştırıldığı iddia edildi.

ABD ile Türkiye arasında YPG anlaşması

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkan yardımcısı Mike Pence arasında yapılan görüşmelerin ardından Türkiye'nin 120 saat için saldırılarını durdurması, bu süre içerisinde YPG'nin belirlenen güvenli bölge'den çıkarılması kararlaştırıldı.

ABD Başkan yardımcısı Mike Pence Türkiye ile ateşkes konusunda anlaşıldığını açıkladı.

Middle East Eye'ın Türk kaynaklara dayandırdığı haberine göre Türkiye Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik harekatı 120 saatliğine durduracak. Bu süre zarfında Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) "güvenli bölge" olarak tanımlanan bölgeyi boşaltması öngörülüyor.

Toplantıdan yansıyan ilk bilgilere göre anlaşmanın içeriği şu şekilde:

Güvenli bölge'nin denetimi Türk ordusu tarafından sağlanacak ve iki taraf da anlaşmayı uygulamak için işbirliğini artıracak. YPG 30 km'lik güvenli bölgenin altına indirilecek.

Türkiye güvenli bölgedeki sivillere zarar vermemeye azami özen gösterecek.

Askeri operasyon durduğunda, Donald Trump, bu hafta başlarında Türkiye'ye uyguladığı yaptırımları kaldıracak.

Anlaşma ayrıca, Halk Koruma Birimleri (YPG) de dahil olmak üzere Kürt savaşçıların ağır silahlarının toplanması, tahkimatlarını ve tüm savaş pozisyonlarını devre dışı bırakmasını öngörüyor.

Türkiye ve ABD IŞİD'in Suriye'nin kuzeyinde tamamen yok edilmesi konusunda anlaştı.

Üst düzey bir Türk yetkili Middle East Eye'ye yaptığı açıklamada, "Tam olarak toplantıdan istediğimizi aldık." ifadelerini kullandı..

ABD Başkanı Donald Trump Twitter'dan Mike Pence ve Erdoğan'a teşekkür tweeti paylaştı. Trump mesajında milyonlarca hayatın kurtulduğunu dile getirdi.