ABD ile yaşanan 'YPG krizi' NATO’nun planlarını dondurdu

ABD ile yaşanan 'YPG krizi' NATO’nun planlarını dondurdu

ABD'nin YPG'yi “Türkiye'ye yönelik tehdit” olarak kabul eden NATO planına itiraz edince, Ankara da Baltık planına bloke koydu. Türk diplomatik kaynaklar, Türkiye için hazırlanan savunma planları onaylanmadan, başka bir plana onay verilmeyeceğini açıkladı.

Reuters haber ajansı, NATO’daki savunma kaynaklarına dayandırarak verdiği haberde, Türkiye’nin, YPG'ye karşı yeteri kadar siyasi destek almadığı gerekçesiyle NATO’nun Baltık ülkeleri ve Polonya ile ilgili savunma planlarını engellediği iddia etmişti.

Haberde, Ankara’nın NATO’daki temsilcisine, ittifakın YPG’yi “terörist örgüt” olarak görene kadar, söz konusu savunma planlarını imzalamaması, özel ve resmi görüşmelerde bu konuda daha katı tutum sergilemesi yolunda talimat verdiği belirtilmişti.

Türk diplomatik kaynaklar doğruladı

NATO’nun Rusya'ya karşı Baltık ülkeleri için ve güneyden gelen tehditlere karşı Türkiye için iki güvenlik planı bulunuyor. Bu planlar NATO Konseyi tarafından onaylanarak iki yılda bir güncelleniyor ve yayımlanıyor.

AA’nın diplomatik kaynaklara dayandırdığı bilgiye göre, her iki güvenlik planı da NATO Konseyi tarafından onaylandı ancak ABD, Türkiye'ye yönelik tehditlerin içinde YPG’nin bulunmasına itiraz etti. Bu itirazdan sonra birkaç ülke daha ABD'ye katıldı.

Türk yetkililer, ABD'nin itirazını "Belge yayımlandığı zaman YPG/PYD'ye destek verdikleri için ABD hukuki olarak sorumlu olacak” şeklinde değerlendirdi.

Söz konusu belge NATO Konseyi'nin onayına karşın henüz yayımlanmadı. Türk yetkililer de "Türkiye için hazırlanan plan yayımlanmadıysa ötekine de izin vermeyiz” diyerek, duruma tepki gösterdi.

AA’da yer alan habere göre konu 20 Kasım'da Brüksel'de yapılan NATO Dışişleri Bakanları toplantısında da gündeme geldi. Türk heyeti toplantıda, "Baltık ülkeleri için hazırlanan raporun yayımlanmasını isteyenlerin Türkiye için de aynı duyarlılığı göstermesini" istedi.

Konunun çözülmesi NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in çaba sarf ettiği belirtildi. Diplomatik kaynaklar da, Stoltenberg'in ortak bir dil bulmaya çalıştığını bildirdi.

Stoltenberg, konunun çözümü için yürüttüğü çalışmalar kapsamında son Türkiye ziyaretinden önce Türk yetkililerle toplantı yapmak istedi. Türk heyeti toplantıya gitmesine rağmen ABD heyeti toplantıya katılmadı.

Türk tarafı konunun çözümlenmesi için çalışmaların devam ettiğini ancak henüz bir sonuç alınamadığını vurguluyor.