ABD 'Rojava seçimleri için uygun şartlar yok' demişti: Salih Müslim’den 'Türkiye'li yanıt!

Rojava’da yapılması beklenen seçimlere ilişkin konuşan PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, ABD’nin “Şartlar uygun değil” açıklaması ile ilgili olarak “Türkiye’nin tepkileri ardından bu şekilde bir açıklama yapmış olabilirler. Diplomatik bir söylem ve Türkiye’yi kışkırtmamak amaçlıdır. Kuzey ve Doğu Suriye, kendi koşullarına göre seçimlere gidiyor” ifadelerini kullandı.

ABD 'Rojava seçimleri için uygun şartlar yok' demişti: Salih Müslim’den 'Türkiye'li yanıt!

Rojava Özerk Yönetimi (Kuzey ve Doğu Suriye), 11 Haziran’da yerel seçimleri düzenliyor. Seçmenler 7 kantonda sandık başına gidecek.

Cezire Kantonu, Deyrizor Kantonu, Rakka Kantonu, Fırat Kantonu, Minbic Kantonu, Efrin-Şehba Kantonu ve Tabka Kantonu’nda 6 büyükşehir, 40 şehir ve 105 beldede sandıklar kurulacak. Seçime toplam 30 siyasi parti katılacak.

Özerk Yönetim, 3 milyondan fazla seçmenin oy kullanma hakkına sahip olduğunu açıkladı.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Salih Müslim, seçimlere ilişkin ANF’ye verdiği demeçte “seçimlerin şeffaf bir ortamda geçeceğini” belirtti.

“Böylesi bir seçim ilk kez gerçekleşecek”

Müslim, “Seçim, halka dönük hizmet çalışmalarının daha da güçlendirilmesi amacıyla yapılacaktır. Şu ana kadar bazı aksaklıklar yaşanıyordu. Bölgede yaşayan halkların katılım sağlayacağı bir demokratik seçim olacak. Bir atama söz konusu değil, demokrasi ilkelerinin esas alındığı bir yerel seçim olacak. Yapılacak seçimlerin kimseyle ilgisi yoktur ve başka yerlere çekilmesi de doğru değildir. Demokrasiyi benimsemeyen güçler; özellikle Türk devleti ve Suriye rejimi, halkın kendi iradesini seçmesini, kendi kendisini yönetmesini ve hizmet faaliyetlerinin güçlendirilmesini istemez. Kuzey ve Doğu Suriye genelinde böylesi bir seçim ilk kez gerçekleşecektir. Bu nedenle bazı rahatsızlıklar yaşanıyor. Seçimler, demokratik ve şeffaf bir ortamda gerçekleşecektir” dedi.

ABD, “Uygun şartlar yok” dedi

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, basın toplantısında Rûdaw’ın Washington Temsilcisi Diyar Kurda’nın Rojava’daki seçimlere ilişkin sorusuna verdiği yanıtta “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararının öngördüğü gibi Suriye’de düzenlenecek her seçim özgür, şeffaf, kapsayıcı ve adil olmalı. Biz Kuzeydoğu Suriye’de bu tür bir seçimin düzenlenmesi için uygun şartların olmadığını düşünüyoruz. Aynı şekilde biz bu mesajımızı Suriye’nin kuzeydoğusundaki ilgili kişi ve aktörlere de aktardık” demişti.

“Diplomatik bir söylem”

Patel’in açıklamasına yanıt veren Müslim, şu ifadeleri kullandı:

“Açıklamada, BM’nin 2254 nolu kararına göre Kuzey ve Doğu Suriye’de böylesi imkânların oluşmadığı belirtiliyor. 2254 nolu açıklamayla siyasi çözüme dikkat çekiyorlar. Neden böylesi bir açıklama yaptılar? Türk devletinin gündeminde ve olayı farklı yerlere çektiklerinden ötürü böylesi bir açıklama yapıldı.

Bütün Ortadoğu ülkelerinde gergin bir atmosfer var. Türkiye’nin ne yapacağı belli değildir. Türkiye günlerdir herkese seçimlerin arkasında ABD var söylemini yutturmaya çalışıyor. Türkiye’nin tepkileri ardından bu şekilde bir açıklama yapmış olabilirler.

Diplomatik bir söylem ve Türkiye’yi kışkırtmamak amaçlıdır. Kuzey ve Doğu Suriye, kendi koşullarına göre seçimlere gidiyor. Kimsenin desteğini almadan, kimseye danışmadan böylesi bir seçim gerçekleşiyor.”

“Türkiye baştan beri seçimlere karşı”

Türkiye’nin seçimlere yönelik tavrına ilişkin de konuşan PYD Eşbaşkanı, “Türkiye, baştan beri bu seçimlere karşıdır” dedi.

Müslim, açıklamasının devamında “Türk devleti, seçimlerin gerçekleşmemesi için elinden geleni yapacaktır. Fakat Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi muhakkak bu seçimleri gerçekleştirecektir. Halkımız geri adım atmadan sandık başına gidecektir ve iradesiyle temsilcilerini seçecektir” ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da “Bölücü terör örgütünün Suriye uzantısı, bir 'teröristan' kurma hedefiyle bölge halkı üzerindeki baskısını, tehditlerini ve gayretlerini yoğunlaştırdı” sözlerini kullanmış, Rojava’da 11 Haziran’da yapılması planlanan yerel seçimler hakkında, "Terör örgütünün, halk oylaması bahanesiyle ülkemizin ve Suriye'nin toprak bütünlüğüne yönelik mütecaviz eylemlerini yakından takip ediyoruz" demişti.