ABD, Rojhılat ve İran'daki göstericilerin yanında olduğunu yineledi

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Pazartesi günü yaptığı açıklamada, tüm dünyanın İran'daki mevcut durumu izlediğini belirterek, ABD'nin İranlıların yanında olduğunu yineledi.

ABD, Rojhılat ve İran'daki göstericilerin yanında olduğunu yineledi

Sullivan, bir dizi Tweet ile, hafta sonu vurularak öldürülen genç bir kız da dahil olmak üzere birkaç masum protestocuya işaret ederek “Dünya İran'da neler olduğunu izliyor” dedi.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin protestocuları “sineklere” benzettiği sözleri kınayan Sullivan ABD’nin göstericilerin yanında olduğunu söyledi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan attığı tweetlerde şu ifadelere yer verdi:

“Dünya İran'da olanları izliyor. Hafta sonu, aralarında genç bir kızın da bulunduğu masum protestocular vurularak öldürüldü. İran Cumhurbaşkanı protestocuları “sineklere” benzetti.

Bu protestocular, kadınlar ve kızlar tarafından yönetilen, haysiyet ve temel haklar talep eden İran vatandaşlarıdır. Yanlarındayız ve seslerini susturmak için boşuna şiddet uygulayanları sorumlu tutacağız.”

Washington, 6 Ekim'de internet erişiminin kapatılması ve barışçıl protestoculara yönelik baskılar nedeniyle yedi İranlı yetkiliye yaptırım uyguladı. AB ayrıca Tahran'ın vatandaşlara kötü muamele yapmasını durdurması için İran'a önemli baskı yapıyor.

İran ve Doğu Kürdistan'da 22 yaşındaki Kürt kızı Jina (Mehsa) Emini'nin gözaltında ölümü sonrası başlayan protestoların üzerinden dört hafta geçti. Rojhılat kentlerinde başlayan gösteriler kısa sürede İran'a yayıldı.

İran güvenlik güçleri bu protestoları ateşli silah ve  bomba kullanarak durdurmaya çalışıyor. İnsan hakları örgütlerine göre protestolarda güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu 185gösterici yaşamını yitirdi.

İran güvenlik güçlerinin muhalif insanları ve protestocuları bastırmak için uyguladığı şiddet nedeniyle ABD, Kanada, İngiltere ve Almanya, İran'ın askeri ve güvenlik kurumlarına bazı yaptırımlar uyguladı.

Geçen hafta, Avrupa Birliği Parlamentosu üye ülkelerden İran güvenlik güçlerinin şiddetine karşı tutumlarını belirtmelerini ve İran'a yaptırım uygulamalarını istedi.