ABD: Saldırıların durdurulması için İran’a açık mesaj verdik

ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, bölgedeki tüm gerilimlerde “İran'ın parmağı” olduğunu belirterek, “İran'a saldırılarını durdurması, silahlı grupları desteklememesi yönünde açık bir mesaj verdik” ifadelerini kullandı.

ABD: Saldırıların durdurulması için İran’a açık mesaj verdik
Rusya'nın talebi üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde ABD'nin Irak ve Suriye'ye yönelik hava saldırılarına ilişkin toplantı düzenlendi.
 
Toplantıda Rusya ve Çin, ABD'yi Orta Doğu'yu istikrarsızlaştırmakla suçlarken Irak, Suriye ve İran da saldırıları kınadı.
 
Rusya'nın BM Daimi Temsilcisii Vassily Nebenzia, ABD'yi “Orta Doğu’daki mevcut ateşi alevlendirmekle” suçladı.
 
Bu arada Birleşmiş Milletler, hazırladığı raporunda, İran'a yakın silahlı grupların Suriye ve Irak’ta ABD kuvvetlerine 165 kez saldırdığını bildirdi.
 
Fransa ise İran'a yakın silahlı grupların saldırısını kınadı; ABD'ye desteğini yineledi ve Kürdistan Bölgesi'ne dostluk mesajı gönderdi.
 
Fransa: Erbil'e yönelik İHA saldırılarını kınıyoruz
 
Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Nicolas de Riviere, “Irak'ta ve Kürdistan Bölgesi'nde barış ve istikrar için çabalıyoruz. Erbil'de son aylarda ve haftalarda Kürtlerin güvenliğine yönelik İHA saldırılarını kınıyoruz. Bu saldırılar Irak'ın egemenliğini ihlal ediyor. Suriye'nin kuzeydoğusunda ve kuzeybatısında yaşanan gerginliklerden endişe duyuyoruz ve bu gerginliklerden sivil halk büyük zarar görüyor” dedi.
 
İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Barbara Woodward, "İngiltere uluslararası barış ve güvenliği muhafaza etmek ve geliştirmek adına Irak ve Suriye'de dahil olmak üzere tüm çabaları destekliyor" dedi.
 
İngiltere'nin Orta Doğu'da gerginliğin azaltılmasını desteklediğini kaydeden Woodward, "ABD'nin meşru müdafaa ve cevap verme hakkını tümüyle destekliyoruz" ifadesini kullandı.
 
Woodward, İran bağlantılı milis gruplarının Irak ve Suriye'deki askeri üsleri hedef almasını kınadı.
 
ABD: Bölgedeki tüm gerginliklerde İran'ın izi görülüyor
 
ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood ise ABD'nin BM Şartı'nın 51. maddesi uyarınca meşru müdafaa hakkını kullandığını söyledi.
 
Rusya'nın toplantıyı düzenleme sebebinin "ABD'nin personelinin öldürülmesine" tepki verme hakkı bulunmadığını savunmak olduğunu aktaran Wood, bunun aksine ABD'nin tepkisinin uluslararası hukuka uygun ve orantılı olduğunu ifade etti.
 
Wood, ABD'nin hedeflerini dikkatle seçtiğini ve sivil kaybı önlemeyi amaçladığını belirterek, "Açık söyleyeyim, ABD bölgede daha fazla çatışma istemiyor ve Gazze'deki gerginliği azaltmak için de çalışmalar yürütüyor. İran'la da doğrudan çatışma arayışında değiliz" diye konuştu.
 
Diğer taraftan ABD'nin personeline yönelik kabul edilemez saldırılara da cevap vermeye devam edeceğinin altını çizen Wood, İran'ı bölgede gerginliği artırmakla suçladı.
 
Öte yandan Rûdaw ajansına konuşan ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, “Bölgedeki tüm gerginliklerde İran'ın izi görülüyor. Biz açıkça, doğrudan ve dolaylı olarak İran'a saldırılarını durdurması ve silahlı grupları desteklememesi mesajını verdik. ABD karargâhını ve halkını bu saldırılardan koruyacaktır” ifadelerini kullandı.